Af Marc Nicholas Thygesen - 26/03-15 09:00; Opdateret: 26/03-15 10:34

12 gange så mange tilrejsende SU-modtagere på to år12 gange så mange tilrejsende SU-modtagere på to år

EU-dom betyder fortsat eksplosion i antallet af udenlandske SU-modtagere. Østeuropæiske lande topper listen.

storybild

12-dobling af udenlandske SU-modtagere på bare to år. (Billede: Polfoto/KHAN TARIQ MIKKEL)

Antallet af tilrejsende studerende, som modtager SU i Danmark, er eksploderet, efter en dom har fastslået, at borgere fra store dele af Europa har ret til uddannelsesstøtte, hvis de samtidig arbejder i Danmark.

Dommen faldt i starten af 2013, og siden er antallet af SU-modtagere, der er rubricerede som såkaldte vandrende arbejdstagere, vokset til 12 gange sin egen størrelse.

16-årige Nadia: Min SU skal gå til en jordomrejse
16-årige Nadia: Min SU skal gå til en jordomrejse

Året inden dommen - i 2012 - var der således 441 af denne type SU-modtagere i Danmark, men sidste år var tallet steget til 5357.

Det viser et nyt notat fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Udgifterne til SU til denne gruppe løb sidste år op i 219 millioner kroner før tilbageløb af skatter og afgifter. Dette beløb var året forinden på 94 millioner kroner, og i 2012 lød det blot på 18 millioner kroner.

19-årige Sara: Afskaf nu bare SU'en
19-årige Sara: Afskaf nu bare SU'en

Ministeriet påpeger dog, at tallene fortsat ligger inden for det skøn, der blev gjort i forbindelse med SU-reformen, som blev gennemført et halvt år efter dommen.

Her forudså man, at 5500 helårsmodtagere ville få SU som følge af dommen. Opgør man tallet fra 2014 i helårstipendier svarer det til 3113.

Det skyldes, at en del af de studerende ikke har modtaget SU i alle årets 12 måneder.

Løkke har svært ved at se behov for SU til hjemmeboende
Løkke har svært ved at se behov for SU til hjemmeboende

For at være berettiget til SU skal de udenlandske studerende være i "faktisk og reel" beskæftigelse i Danmark, hvilket ifølge Styrelsen for Videregående Uddannelser normalt betyder, at man som minimum arbejder 10-12 timer om ugen.

Den voldsomme stigning drives især af studerende fra østeuropæiske lande.

Mest talstærke er rumænerne med 998, og de udgør dermed tæt på en femtedel af det samlede antal. I 2012 var der blot 58 rumænere, der modtog SU som vandrende arbejdstagere.

Herefter følger Litauen (698), Bulgarien (479), Polen (404), Ungarn (386), Letland (353) og Tyskland (327). Til sammenligning er antallet af nordmænd og svenskere på henholdsvis 52 og 178.

Trods den voldsomme stigning i antallet af tilrejsende SU-modtagere kan ministeriet ikke konstatere en ændring i de videregående uddannelsers udbud af engelsksprogede uddannelser eller i optaget af studerende på disse.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Hobro-stjerne i hård kritik: Råddent...
bt.dk
Forsvarers billede af Peter Madsen:...
bt.dk
Zuckerberg indrømmer: Vi har 'begået...
bt.dk
Fem danskere fortæller: Jeg var utro...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx