Af - 24/02-16 04:00; Opdateret: 24/02-16 07:21

461 flygtningebørn forsvandt sidste år461 flygtningebørn forsvandt sidste år

Alene ved to Røde Kors’ asylcentre i Nordsjælland forsvandt 461 flygtningebørn sidste år. Red Barnet og Europol slår alarm – de kan være endt hos menneskehandlere.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Flindt Pedersen Rasmus)

Ingen ved, hvad der er blevet af 461 asylbørn, der sidste år nåede frem til Danmark.

Kort efter, at de var ankommet til et af de to Røde Kors-asylcentre i Nordsjælland, Gribskov og Sandholm, forsvandt de, fortæller Nordsjællands Politi.

Oven i det skal lægges mindst 50 børn, der er forsvundet fra 14 børneindkvarteringscentre under Udlændingeservice.

Af de forsvundne børn er 268 registreret i politiets system som efterlyste – 193 forsvandt, før man fik registreret en identitet, fortæller vicepolitiinspektør Freddy Bech Jensen fra Nordsjællands Politi.

Enhedslisten: Vanvittigt at tage flygtningebørns mobiler
Enhedslisten: Vanvittigt at tage flygtningebørns mobiler

- Vi ved meget lidt om, hvor de forsvinder hen – men nogle tager videre til Norge eller Sverige. Det er kun meget sjældent, at vi får meldinger om, hvor de dukker op. Der vil altid være kriminelle, der forsøger at udnytte børn og folk på flugt, siger han.

Den europæiske politimyndighed Europol slog i sidste måned alarm om, at 10.000 flygtningebørn er forsvundet, og at man har beviser for, at nogle flygtningebørn er blevet seksuelt misbrugt i Tyskland og Ungarn.

Udviklingen har fået Foreningen af Europæiske Børneombudsmænd til at skrive til samtlige regeringer i Europa, at de skal beskytte flygtningebørn og sætte dem før andre asylsøgere. En melding, Red Barnet er meget enig i:

- Vi synes, det er bekymrende, at børn forsvinder i Danmark. Når man er barn under 18 år, har man krav på tryghed og en værge. Og forsvinder børn, så skal vi gøre vores ypperste for at finde dem. Man kan frygte, at de kan blive misbrugt af menneskehandlere, siger national chef Kirsten Lund Larsen.

Det er ikke urealistisk at sige, at vi har at gøre med mere end 10.000 børn. Ikke alle bliver udnyttet kriminelt, nogle er måske endt hos familiemedlemmer. Vi ved bare ikke, hvor de er, hvad de laver.
Brian Donald, stabschef hos Europol. Til den britiske avis The Observer.

»Det er ganske forfærdeligt«
I 19 tilfælde har man afsløret, at bagmænd har handlet et barn til Danmark siden 2009. De er især blevet fundet i asylsystemet, hvor ansatte har slået alarm.

Det fortæller socialfaglig konsulent Hanne Mainz fra Center Mod Menneskehandel.

Sidste år fandt man fem drenge og en pige.

Minister retter ind efter kritik om asylbørn
Minister retter ind efter kritik om asylbørn

- Mange af sagerne henvises fra Røde Kors’ asylafdeling – og nogle via politiet, der er kommet i forbindelse med dem. Det er ikke nyt, at asylsøgere kan være udsat for menneskehandel. Nogle udnyttes til prostitution. Andre udnyttes i restauranter eller til husholdning. Der er ingen tvivl om, at der er bagmænd, der trækker i trådene, siger Hanne Mainz.

I 2011 fandt man eksempelvis to piger på 16 og 17 år. Den ene opdagede Røde Kors, at hun var menneskehandlet til husholdning – den anden solgte sig selv og forsvandt sporløst efter 184 dage på et krisecenter.

Børn født på asylcentre lider mest
Børn født på asylcentre lider mest

- Vi synes, at det er ganske forfærdeligt, at der er sket menneskehandel hos enkelte asylsøgere. Og selv om tallene er små, så er det noget, som vi gør alt, vi kan, for at bekæmpe, siger national chef Kirsten Lund Larsen fra Red Barnet.

LÆS OGSÅ: 45 børn er forsvundet fra norske asylcentre

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afsløring: Svensk politi lokkede...
bt.dk
Dansk sanger står frem med kæresten:...
bt.dk
Ejgil på 72 er træt af overklassen:...
bt.dk
Medie: Van der Vaart er brandvarm i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx