Af Lars Dinesen - 17/10-14 07:05

Slut med rengøring og landbrug: Her er næste østarbejdernes næste jobSlut med rengøring og landbrug: Her er næste østarbejdernes næste job

Først var det rengøringskonen og landbrugsmedhjælperen. Nu kommer turen til håndværkerne.

storybild

(Billede: Polfoto/BIRCH ANDERS)

Mens østarbejdere i dag først og fremmest er ansat i ufaglærte job, vil de i fremtiden besætte flere faglærte stillinger, forudser arbejdsgivere og eksperter. Det skriver Avisen.dk.

- Vi kan se tendensen i Tyskland: Først var det de ufaglærte job, så de faglærte og så bredte det sig til resten af arbejdsmarkedet, siger Jens Jonatan Steen, der er analysechef i tænketanken Cevea til Avisen.dk.

Østarbejdere tager – også – danskernes opvask
Østarbejdere tager – også – danskernes opvask

Cevea har netop lavet en analyse, der viser, at andelen af østeuropæiske ansatte er steget markant i bestemte brancher som landbrug, rengøring, transport, hotel og restauration.
Men i fremtiden vil vi sandsynligvis se flere østeuropæiske håndværkere i Danmark.

- Danske virksomheder vil helt sikkert ansætte flere faglærte østeuropæere, når der først kommer gang i økonomien igen. Det skyldes ganske simpelt, at der kommer til at mangle faglært arbejdskraft, fordi der ikke er så mange danskere, der tager en erhvervsuddannelse," siger Ole Steen Olsen, der er arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv til Avisen.dk.

Mange flere end ventet: Så mange østarbejdere er i Danmark
Mange flere end ventet: Så mange østarbejdere er i Danmark

Det er netop ofte manglen på dansk arbejdskraft, der åbner arbejdsgivernes øjne for østeuropæisk arbejdskraft. Det vurderer forsker Søren Kaj Andersen, som leder Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet.

- Når der opstår en situation med mangel på dansk arbejdskraft, vil arbejdsgivere undersøge, om de kan trække arbejdere ind fra andre lande. Det var det, der skete i de glade 00'ere for ufaglært arbejde inden for rengøring og landbrug," siger han, og fortsætter:

- Hvis vi kigger lidt frem i tiden, er det de faglærte, vi kommer til at mangle. Man kan sagtens forestille sig, at østeuropæere kommer ind og udfylder det hul," siger han til Avisen.dk.
Men selvom der er tale om et hul, der skal udfyldes, og ikke et fravalg af danske arbejdere fra virksomhedernes side, er tendensen problematisk, mener Jens Jonatan Steen fra Cevea.

Østarbejdere er en god forretning for Danmark
Østarbejdere er en god forretning for Danmark

- Selvfølgelig har vi brug for udenlandsk arbejdskraft, og det er ikke de østeuropæiske arbejdere, der i sig selv er et problem. Men fordi der er en tendens til, at østarbejdere arbejder uden overenskomst og er villige til at acceptere dårligere løn og vilkår, bliver de brugt af arbejdsgiverne til at presse arbejdsmarkedet, siger han til Avisen.dk.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Princess Natascha afslører sin...
bt.dk
Ekspert undrer sig over...
bt.dk
TV 2-vært efter Yahya-stunt på live...
bt.dk
Mand trak kniv i supermarked: Kan du...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx