06/04-15 23:04

Regeringen ville overvåge andre end syrienskrigereRegeringen ville overvåge andre end syrienskrigere

Regeringen har sagt, at den med sin terrorpakke vil give Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) lov til målrettet at overvåge danske foreign fighters, når de opholder sig i udlandet.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Men regeringens hensigt har reelt været at spionere mod en bredere skare end dem, der kæmper i Syrien og Irak eller træner blandt militante ekstremister, skriver Politiken tirsdag.

Det viser Forsvarsministeriets lovudkast fra februar, som Politiken er i besiddelse af.

Her skriver ministeriet, at spiontjenesten også skal have adgang til at overvåge personer, 'der faciliterer andres deltagelse i aktiviteter, der kan indebære en trussel mod Danmark eller danske interesser'.

Regeringen ændrer omstridt terrorforslag om overvågning
Regeringen ændrer omstridt terrorforslag om overvågning

De brede og uklare formuleringer i lovgivningen vækker bekymring blandt juridiske eksperter.

Med propagandabegrebet har regeringen tilsyneladende lagt op til, at man som dansk statsborger risikerer at blive overvåget af FE i udlandet ved at tilkendegive sympati for en ekstremistisk gruppe på eksempelvis Facebook, skriver Politiken.

PET har længe set flere og flere kriminelle Syrienkrigere
PET har længe set flere og flere kriminelle Syrienkrigere

- Med denne facilitering kommer vi ind i en gråzone, som kan rejse problemer i forhold til ytringsfrihed og forsamlingsfrihed. Hvis man diskuterer eller kommer i kredse, der ønsker en anden form for samfund, kan man så af den grund blive overvåget, selv om man ikke er på vej til selv at blive kriger? Det er problematisk, at man ikke har defineret det her skarpere, og det kommer nemt til at tangere tankepoliti, siger lektor i offentlig ret Pernille Boye Koch til Politiken.

Professor emerita Eva Smith siger til Politiken, at de mange uklare begreber i lovudkastet skaber retsusikkerhed:

- Man kan håbe, det vil finde et fornuftigt leje, når der skal gives en retskendelse. Men under alle omstændigheder er det uheldigt, hvis det her bliver så uklart formuleret, at almindelige mennesker ikke ved, hvornår de risikerer at blive aflyttet«, siger Eva Smith.

PET: Hver femte danske Syrien-kriger har været fængslet
PET: Hver femte danske Syrien-kriger har været fængslet

Tre jyder frygtes rejst til Syrien: DF revser Aarhus-model
Tre jyder frygtes rejst til Syrien: DF revser Aarhus-model

Hverken forsvarsminister Nicolai Wammen (S) eller FE ønsker at kommentere sagen, 'da arbejdet med lovforslaget fortsat pågår'. Men ifølge Politikens oplysninger har regeringen i forhandlingerne om lovforslaget oplevet modstand mod de brede og uklare formuleringer og ender formentlig også her med at måtte give sig for at sikre et flertal bag forslaget.

- Jeg kan sige så meget, at vi er glade for, at ministeren er kommet på bedre tanker end det udkast, der lå til at starte med. Både i forhold til kravet om retskendelse og nogle af de her formuleringer, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen til Politiken.

Forsvarsministeriet oplyser, at det endelige lovforslag forventes fremsat i anden halvdel af april.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx