Af - 08/08-14 17:19

Jurist: Venstres forbehold over for konvention kan ikke lade sig gøreJurist: Venstres forbehold over for konvention kan ikke lade sig gøre

Venstre blander to regler sammen, hvis partiet tror, at Danmark kan få forbehold over for at give statsborgerskab til terrormistænkte statsløse, siger menneskeretsjurist.

storybild

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen flankeret af politisk ordfører Inger Støjberg (tv) og næstformand Kristian Jensen (th) i grønne omgivelser ved partiets sommergruppemøde. (Billede: Polfoto)

Danmark kan ikke slippe for at give statsborgerskab til terrormistænkte statsløse ved at træde ud af FN's konvention om statsløse og genindtræde med et forbehold, som Venstres formand Lars Løkke Rasmussen fredag foreslog på partiets sommergruppemøde.

Det siger jurist Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder.

- Der er sket en sammenblanding af to regler om henholdsvis tilkendelse og fratagelse af statsborgerskab, lyder det fra Eva Ersbøll.

Menneskesmuglere bruger pas fra indbrud i Hørsholm Rådhus
Menneskesmuglere bruger pas fra indbrud i Hørsholm Rådhus

Ifølge Lars Løkke Rasmussen og Venstre er det urimeligt, at Danmark ikke kan nægte at give statsborgerskab til statsløse personer, som ifølge de danske sikkerhedstjenester udgør en trussel mod Danmark. Det kræver nemlig, at de er idømt mindst fem års fængsel eller er dømt for en forbrydelse mod staten:

- Vi kan ikke være det eneste land, der tænker, at det ikke er rimeligt. En mulighed er at udtræde af konventionen og så genindtræde med et forbehold, sagde Lars Løkke Rasmussen på fredagens pressemøde.

Politikere: Nytter ikke at gøre Syrien-krigere statsløse
Politikere: Nytter ikke at gøre Syrien-krigere statsløse

Men Venstreformanden har ikke ret i, at det er en mulighed, konstaterer Eva Ersbøll.

- Konventionen siger udtrykkelig selv, hvilke bestemmelser man kan tage forbehold over for. Og man kan ikke tage forbehold over for artikel 1, som blandt andet handler om tilkendelse af statsborgerskab til statsløse, der er født i landet, siger juristen.

En stat kan derimod slippe for at overholde artikel 8 i konventionen, der handler om, hvornår stater kan gøre en fratage en borger sit statsborgerskab, hvis vedkommende dermed bliver statsløs. Det forudsætter, at staten allerede har en lov på området, når den tiltræder konventionen.

Smuglere gemte 10 illegale syrere i varevogn
Smuglere gemte 10 illegale syrere i varevogn

Men den samme mulighed findes altså ikke, når det handler om Danmarks muligheder for at slippe for at tildele statsborgerskab til statsløse personer.

- Man kan opsige hele konventionen, hvis man vil være fri for den forpligtelse. Men det er ikke det, der lægges op til, så vidt jeg forstår. Og det vil også være at gå mod udviklingen, hvor flere og flere lande tiltræder konventionen, siger Eva Ersbøll.

EU-hjælp til Fisfis: Sag på vej mod Danmark
EU-hjælp til Fisfis: Sag på vej mod Danmark

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk læge: Populær myte om kvinders...
bt.dk
Mads Langers skade forværret: 'Jeg...
bt.dk
Brand i lejlighed: Person var død, da...
bt.dk
John døde efter fejl på dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx