Af - 13/01-14 20:01

Loko-fører ramte ung mand: 'Min syvende sans sagde han var i live'Loko-fører ramte ung mand: 'Min syvende sans sagde han var i live'

Carsten M. Olesen ramte en fuld ung mand, der ville tage sit eget liv, med 80 kilometer i timen. 44 mennesker begik i 2012 selvmord på skinnerne.

storybild

Statistisk set vil alle lokomotivførere i løbet af deres karriere opleve en person hoppe ud på skinnerne foran toget. (Billede: Polfoto/Casper Dalhoff/arkiv)

Det var en tidlig søndag morgen i august 1994, at lokomotivfører Carsten M. Olesen så en ung mand nærme sig skinnerne cirka 200 meter fremme. Carsten M. Olesen slog bremserne til, men vidste godt, at et tonstungt tog ikke bringes fra 140 til nul kilometer i timen på så kort en strækning.

Derfor kunne han kun se til de næste 6-7 sekunder, hvor den unge mand – der kom direkte fra en bytur og var fuld – snublede, så han ikke nåede helt ud på skinnerne. Toget var nede på omkring 70-80 kilometer i timen, da det påkørte den unge mands venstre side.

Selvmord på skinnerne: Flere hopper ud foran toget
Selvmord på skinnerne: Flere hopper ud foran toget

- Egentlig opfordres lokomotivførere til at blive i toget til ambulancen kommer, men min syvende sans sagde mig, at han stadig var i live, husker Carsten M. Olesen, der forlod førerhuset og ydede førstehjælp til den påkørte. Trods svære kvæstelser overlevede manden.

- Jeg faldt ikke i søvn lige med det første den aften, men jeg talt ud om det med min familie og min tillidsmand og kom i gang med at køre tog igen. Man må bare op på hesten, ellers bliver man bange for det, forklarer Carsten M. Olesen, der i dag er faglig sekretær i Dansk Jernbaneforbund.

Grove lægefejl førte til selvmord
Grove lægefejl førte til selvmord

- Dengang var tabu at vise følelser på sådan en mandsdomineret arbejdsplads, men det er vi blevet bedre til. Vi tager virkelig hånd om hinanden nu, hvor du var lidt overladt til dig selv dengang, tilføjer han.

Selv var Carsten M. Olesen heldig at have en god base derhjemme, og derfor har han i dag fået lagt episoden om i en af de bagerste skuffer i hjernen, som han selv siger.

Finn skjulte sit handicap for kollegerne i 34 år
Finn skjulte sit handicap for kollegerne i 34 år

Alligevel kunne han godt ønske sig, at færre forsøgte at tage deres eget liv ved at kaste sig ud foran et tog, men han er ikke overbevist om, at problemet kan løses ved at lave afskærmning.

- Men hvis man kunne få bragt ventetiden i psykiatrien ned, ville vi være kommet et langt stykke af vejen, Mange af dem, der gerne vil herfra, er jo psykisk syge, påpeger Carsten M. Olesen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
Mand røvede Fakta-butik: Nu søger...
bt.dk
Kærligheden brast: Her er Sarah...
bt.dk
Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx