Af - 12/12-15 17:12

Derfor bliver du ekstra følsom når du har tømmermændDerfor bliver du ekstra følsom når du har tømmermænd

Kender du følelsen af at være lidt ekstra følsom dagen efter en fest? Læge og misbrugsbehandler hjælper os med at forstå, hvorfor det sker.

Bildstrecke im Grossformat »

Det samme, som pludselig kan gøre nogle kede af det til en fest, kan gøre dig pylret dagen efter. Læs om det i galleriet her.

Du har været til julefrokost. Du har danset, drukket snaps og festet med dine gode venner. Julen er hyggelig og alt er godt. Men alligevel er det som om, at du bliver lidt pylret, når du ligger alene derhjemme dagen derpå.

Det er ikke så underligt, at du kan føle dig lidt ekstra følsom, når tømmermændene dunker i hovedet. Og forklaringen hænger fuldstændig sammen med kemien i din hjerne, som bliver forstyrret, når du drikker.

Se de sjove billeder: Det her skal du ikke gøre til din firmajulefrokost
Se de sjove billeder: Det her skal du ikke gøre til din firmajulefrokost

De samme forhold, som får nogle mennesker til at bryde ud i gråd sent på aftenen, er de samme, som kan gøre dig nedtrykt, når du har tømmermænd. Alkohol påvirker og får os nemlig til at overforbruge vores glædesstoffer.

- Vi har en vis mængde serotonin (et glædesstof, red.) i hjernen at bruge af. Når du har brugt alt det om aftenen, kan det betyde, at du pludselig bliver ked af det. Og på samme måde kan det gøre dig nedtrykt dagen efter, siger læge og misbrugsbehandler hos Lænken Nanna Døssing.

Ny trend: Make-up får dig til at ligne en med tømmermænd
Ny trend: Make-up får dig til at ligne en med tømmermænd

Produktionen af glædesstofferne kan slet ikke følge med, når alkoholen får den til at strømme ud i blodet. Og når du vågner dagen derpå, kæmper produktionen stadig for at indhente overforbruget.

- Så selvom du får at vide, at du har vundet én million kroner, kan du have svært ved at blive ægte glad. Der er ikke rigtig noget serotonin, der kan blive skilt ud, forklarer lægen, som siger, at et andet glædesstof dopamin også er påvirket på samme måde.

Læge: Her er den ultimative tømmermænds-kur
Læge: Her er den ultimative tømmermænds-kur

For personer, som drikker dagligt, kan det på sigt betyde en klinisk depression, fordi serotoninen konstant mangler i hjernen, understreger Nanna Døssing, som også siger, at angst også kan komme i højre grad, når man har tømmermænd.

LÆS OGSÅ: Kom godt gennem julefrokosten: 5 gode råd mod tømmermænd

LÆS OGSÅ: Av! Her er fem gode steder, du kan pleje dine tømmermænd

LÆS OGSÅ: McDonald's og Burger King i Facebook-krig: Se de sjove kommentarer

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flere tordnede mod 'sexistisk' sang:...
bt.dk
BTs fodboldkommentator: Spørge-Åge...
bt.dk
Kim Walls mor fokuserer på...
bt.dk
Panik på Wall Street - kurserne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx