Af Julie Bülow - 20/03-18 20:30

Ny forskning: Unge drikker mindre, hvis mor og far er strikseNy forskning: Unge drikker mindre, hvis mor og far er strikse

Unge, der ikke må drikke ret meget for deres forældre, har en tendens til generelt at drikke mindre, når de bliver ældre og selv kan bestemme. Det viser en ny undersøgelse.

storybild

Hvis unge får forbud og grænser for alkohol hjemmefra, er de tilbøjelige til at drikke mindre i voksenlivet, viser ny forskning.

Det virker rent faktisk, når far og mor sætter grænser.

En ny rapport finansieret af Rockwool Fonden viser således, at strikse alkoholregler for unge gør, at de er tilbøjelige til at drikke mindre end jævnaldrende, der er opdraget med mere lempelige regler. Også senere i livet, hvilket kommer bag på forskerne, der har lavet undersøgelsen.

»Det overraskede os, at de unge, der er opdraget med strengere regler, også drak mindre, da de var 18-19 år, og fortsat da de var 25-26 år. Vi havde ikke forventet, at det faktisk slår rod i måden, man forbruger alkohol på som voksen,« fortæller professor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet Margaretha Järvinen, der har været med til at lave undersøgelsen.

I undersøgelsen man kigget på unge, der maks måtte drikke 2 genstande, og unge, der måtte drikke fem genstande eller mere.

Ifølge Margaretha Järvinen går undersøgelsen imod en gængs opfattelse af, at unge med strenge regler om alkohol hjemmefra faktisk drikker mere. Den teori holder altså ikke, siger hun.

Hun mener dog ikke, at det er strenge regler i sig selv, der gør en forskel.

»Det handler måske ikke primært om, at man har strenge regler. Nærmere om, at man har talt om alkohol med sine forældre, og på den måde har ræsonneret over sit alkoholforbrug og taget stilling,« siger hun.

Ifølge formand for Børnerådet, Per Larsen, er det vigtigt at få italesat misforståelsen, som mange unge har af, at man skal drikke for at være en del af fællesskabet.

»Der er jo i virkeligheden meget få, der synes, det er fedt at ligge og brække sig i hegnet.«

Per Larsen, formand for Børnerådet.

For forældrene er det væsentligt at have en god og sober dialog med børnene, mener han:

»Jeg tror ikke, man lykkes ved at kommandere eller skræmme med hård diciplin. Der skal en fornuftig dialog til. Og så nytter det ikke at fare op og smække med dørene.«

Børnerådets egne undersøgelser peger på, at unge har et indtryk af, at deres jævnaldrende drikker meget mere, end de egentlig gør. Og mange har egentlig ikke helt lyst til at drikke, men de gør det for at være med på noget, de tror er normen, siger han.

15-årige Isabella Olivia Storm har fået forbud mod at drikke alkohol, før hun fylder 16. Til den tid må hun drikke to genstande, når hun er ude med vennerne. (Billede: Privatfoto)

»Vi tog en stille og rolig snak om det«

Isabella Olivia Storm bliver 16 om en måned. Og så må hun drikke to-tre øl, når hun tager ud med vennerne. Indtil nu har reglen heddet nul alkohol, med mindre det er sammen med familien. Og det har den 15-årige 9.-klasseselev det fint med. For det meste.

»Nogle gange er det lidt nederen, men jeg ved, at alkohol er skadeligt for mig, og at det kan tage dømmekraften fra mig, når jeg er fuld. Så jeg har det faktisk godt med reglen,« fortæller hun.

Hun fester cirka en gang om ugen, og hendes venner har forståelse for, at hun ikke drikker. Men indimellem trækker fællesskabet i hende.

»Mine venner respekterer heldigvis, at jeg ikke drikker. Men generelt kan der godt være lidt en holdning til, at man skal drikke alkohol for at være med i drikkespil, og der har jeg nogle gange haft lyst til også bare at tage en øl,« siger hun.

Men selv om reglen hjemmefra er nul alkohol, så har Isabella alligevel prøvet at drikke sig fuld. Mere end en gang. Og det ved mor og far godt.

»De blev ikke sure og skældte ud. Vi tog en stille og rolig snak om det, hvor de spurgte ind til, hvorfor jeg valgte at drikke, og så talte vi om, at jeg skal passe på mig selv,« siger hun.

Efter sommer skal Isabella i gymnasiet, og så er hun sikker på, der kommer en hel masse fester, hvor hun nok også skal drikke med sine nye klassekammerater. Men hun vil stadig lade mor og far bestemme mængden.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Royal baby på vej i Storbritannien:...
bt.dk
Kendt forsvarsadvokat: Derfor er...
bt.dk
Efter vanvittig målfest: Brøndby...
bt.dk
Inger Støjberg: En del af dem snyder,...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx