Af - 28/02-16 18:30

13-årige Lea var afhængig af makeup13-årige Lea var afhængig af makeup

Piger begynder at bruge makeup tidligt i dag. Det kan være et tegn på mistrivsel, mener ekspert.

Bildstrecke im Grossformat »

Før og efter

Piger begynder at gå tidligere med makeup end for ti år siden, viser en undersøgelse foretaget i England af webshoppen Escentual.com. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Undersøgelsen viser, at unge britiske piger i gennemsnit begynder at gå med makeup allerede som 11-årige. Det er tre år tidligere end for 10 år siden.

En af dem, der begyndte at bruge make up tidligt er Lea Frisdahl, der i dag er 15 år. Allerede som 10-årig begyndte Lea Frisdahl at gå med mascara dagligt.

Muslimsk friskole til unge piger: I må ikke have kærester
Muslimsk friskole til unge piger: I må ikke have kærester

- Jeg startede med det, fordi jeg syntes, jeg så pænere ud med det 'falske' ansigt. Jeg havde lettere ved at kigge mig selv i spejlet,” siger Lea Frisdahl til Kristeligt Dagblad.

Da Lea Frisdahl var 13 år, syntes hun kun, hun var pæn, når hun havde makeup på. Hun følte sig faktisk afhængig af makeup.

Hun kunne snildt bruge en time på at gøre sig klar om morgenen. Og selvom hun var træt af at bruge så meget tid foran spejlet, syntes hun i sidste ende, at det var tiden værd.

Lea Frisdahl forklarer, at hun var i gennem en svær tid med mobning og selvmordstanker, men hun følte sig både pænere og gladere med sminke i ansigtet.

Problematisk
Tendensen til at piger begynder at bruge makeup allerede som børn er dybt problematisk, mener Pernille W. Lauritsen, der er coach, grundlægger af uddannelsen Mindjuice og forfatter til forældreguiden ”Tweens - Børn af en tid i alderen 8-13”.

- Det betyder, at de unge pigers identitetsfølelse ikke bliver udviklet. Og så kigger de i bladene og på Instagram for at finde ud af, hvordan de så skal se ud. De skal leve op til de her glansbilleder hele tiden. Nogle unge piger bruger makeup som et værn mod en verden, de har svært ved at finde sig selv i. Og det er et problem, vi hurtigt kan overse i dagens samfund, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Desuden peger Pernille W. Lauritsen også på, at identitetsløshed er den største årsag til, at unge oplever retningsløshed eller ensomhed.

Men man skal passe på med at kæde makeuppen entydigt sammen med mistrivel, mener souschef ved center for ungdomsforskning på Aalborg Universitet, Niels Ulrik Sørensen.

Britiske modeller under 18 kan blive nægtet adgang til catwalken
Britiske modeller under 18 kan blive nægtet adgang til catwalken

- Hvis man ikke tør gå ud på gaden uden makeup, er det selvfølgelig et problem. Men hvad der er for meget og for lidt makeup handler jo i bund og grund om smag. Og hvem skal være dommer over det? På den anden side, så kan mistrivsel hos piger også være relativt usynlig. Mange piger vender tingene indad, når de mistrives. Så det er klart, at man skal være opmærksom på de her tegn, siger Niels Ulrik Sørensen.

14-årige piger er på Tinder: Bliver opfordret til at sende nøgenbilleder
14-årige piger er på Tinder: Bliver opfordret til at sende nøgenbilleder

Sluppet af med afhængigheden
I dag er Lea Frisdahl 15 år. Hun havde meget svært ved at slippe makeuppen, fordi hun var bange for at blive dømt af andre, hvis hun ikke så perfekt ud. Men langsomt fik Lea det bedre og bedre med den person, hun så i spejlet.

I dag tager hun kun makeup på, når hun skal noget særligt, og synes, at det er vanvid at se unge piger ned til 10 år, købe makeup i Matas, selvom hun selv startede lige så tidligt.

LÆS OGSÅ: Ung pige overfaldet på strøget i Aarhus: Derfor var der ingen, der hjalp

LÆS OGSÅ: Henriette ville slettes fra Rate and Chill: Fik dette flabede svar

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet jagter mand i 'mørkt tøj':...
bt.dk
Louis kan ikke li' at få våde hænder...
bt.dk
Dommen over Peter Madsens perverse...
bt.dk
Medie: Kongelig fartdjævel ræsede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx