Af - 13/01-15 08:21

Pjækkebøder på vej til sygehuspatienterPjækkebøder på vej til sygehuspatienter

Bliver patienter bedre til at møde op til sygehusaftaler, hvis de får en kontant straf for at blive væk? Det skal Danmarks første forsøg med pjækkebøder afgøre.

storybild

(Billede: Polfoto)

Bøderne er på vej på to sygehuse i Region Midtjylland – Viborg og Silkeborg. Det skriver DR Midt & Vest.

Gebyret kommer, fordi patienter, der ikke dukker op, hvert år koster samfundet dyrt. Derfor har man i årevis drøftet muligheden for at indføre gebyrer ved udeblivelse.

På to afdelinger på Regionshospitalerne Viborg og Silkeborg iværksætter Region Midtjylland nu et forsøg.

Her får udvalgte patienter at vide, at det koster dem et gebyr på 250 kroner, hvis de lader være med at dukke op uden at melde afbud.

- Forsøget går ud på at få undersøgt, om gebyrer er en god måde til at få færre til at udeblive fra deres aftaler på hospitalet. Det ved vi ikke endnu, og det er vi nødt til at få undersøgt, siger Anders Kühnau til DR Midt & Vest. Han er formand for det rådgivende udvalg på hospitalsområdet i Region Midtjylland.

Usikkerheden skyldes, at der kan være en social slagside:

- Der kan være nogle svage patientgrupper, som måske ikke husker at få meldt afbud. For dem kan 250 kroner jo godt være mange penge. Derfor skal vi finde ud af, om fordelene er store nok til at det kan betale sig, så vi skal indføre det på alle afdelinger, siger han.

I Danske Patienter, som er en paraplyorganisation for 79 patientforeninger, er der stor forargelse over pjækkebøderne.

De er den helt forkerte vej at gå, mener organisationens direktør, Morten Freil.

Han frygter for patienternes retssikkerhed. Eksempelvis er patienternes klagemuligheder ikke beskrevet ordentligt i forsøget:

- Nogle patienter kan føle sig stødt over, hvis de udebliver med det, man oplever som en god grund, så koster det en bøde. Men hvis sygehuset aflyser næste behandling, får man omvendt ikke en erstatning. Så vi kommer ud i en række problemstillinger, som skaber bøvl, mistillid og administrative byrder, siger Morten Freil til DR Midt & Vest.

Forsøget er et forskningsprojekt og budgetteret til at koste 3,5 mio kroner.

Forsøget løber frem til 2017 og begynder hurtigst muligt.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx