Af - 24/03-14 08:28; Opdateret: 24/03-14 14:47

De kalder mig 'spassermanden' – og jeg er stolt af detDe kalder mig 'spassermanden' – og jeg er stolt af det

24-årige Jeppe Forchhammer er spastisk lammet fra top til tå. Han kan ikke tale og behøver hjælp 24 timer i døgnet. Selv føler han sig heldig; for livet er en leg, hvor hvert sekund skal nydes.

storybild

Da Jeppe Forchhammer for 24 år siden kom til verden, gik noget galt under fødslen. Han blev hjerneskadet og har aldrig været i stand til at tale eller gå og behøver hjælp 24 timer i døgnet. Men hændelsen og hans handicap har aldrig påvirket ham negativt. Tværtimod. Han anskuer altid livet med åbent sind. (Billede: MX-Optur)

Da Jeppe kom til verden den 15. januar 1990, var det med en hård start på livet. Morens livmor sprak under fødslen, og Jeppe blev som følge af komplikationerne hjerneskadet.

I sit 24 år lange liv har Jeppe aldrig selv kunnet noget af det, som 'normale' børn kan. Han kan hverken gå eller tale, og han er afhængig af en personlig hjælper 24 timer i døgnet.

Finn skjulte sit handicap for kollegerne i 34 år
Finn skjulte sit handicap for kollegerne i 34 år

For mange mennesker lyder det sikkert hårdt, og måske endda som et liv, de ville have svært ved at kunne overskue. Men ikke for Jeppe.

- Der er mange, der tænker, åh, hvor er det synd for ham, at han er spastisk. Jeg mener, det er en fordel for mig, at jeg er født spastiker. Det handler nemlig om at se tingene på en positiv måde, fortæller Jeppe over for metroxpress.

Jeppe bruger ikke ord, men kommunikerer enten via sin personlige hjælper, eller ved hjælp af en såkaldt Bliss-tavle, der kombinerer symboler og ord.

Spassermanden
Jeppes positive og også meget selvironiske tilgang til livet kommer til udtryk i alt, hvad han foretager sig. Han er ikke bange for at sparke til danskernes fordomme om spastikere, og han elsker at provokere og forarge.

På hans bil står der fx med fede bogstaver i lyserød neon Spassermanden, ligesom hans hjemmeside hedder spassermanden.dk.

Se den hjerteskærende hyldest til handicappet elev
Se den hjerteskærende hyldest til handicappet elev

Og når folks fordomme eller smålighed skinner igennem, og de behandler ham som en 'grøntsag' eller taler ned til ham, har Jeppe kun et for øje: De skal provokeres.

- En gang, der jeg var med en hjælper i supermarkedet, legede vi, at jeg var en hund: Fy ha, puuha - slemme køter, sagde han og daskede mig lidt i ansigtet. Folk vidste slet ikke, hvad de skulle tro og så bare måbende til. Det er sjovt at forarge en gang imellem, understreger Jeppe med et smittende grin.

I videofrekvensen med Jeppe herunder får man et herligt indblik i hans evige positive tilgang til livet:

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx