Af - 28/05-15 07:33

Førstegangsvælgere: Løkke skal være statsministerFørstegangsvælgere: Løkke skal være statsminister

Danmarks unge førstegangsvælgere vil have Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Enhedslisten og Liberal Alliance står kanonstærkt blandt unge vælgere, viser måling.

storybild

Lars Løkke Rasmussen (V) satser på at vride nøglerne til Statsministeriet ud af hænderne på Thorning. Førstegangsvælgerne hjælper ham på vej i ny måling,. (Billede: polfoto)

Danmarks næste statsminister skal hedde Lars Løkke Rasmussen. Det mener den generation, som skal stemme til et folketingsvalg for første gang den 18. juni i år. Lars Løkke Rasmussen og resten af blå blok står til at høste 52,2 procent af førstegangsvælgernes stemmer, mens rød blok med Helle Thorning-Schmidt (S) i spidsen med 47,8 procent af stemmerne bider blå blok i haserne. Det giver Løkke en kneben valgsejr med 90 blå mandater i ryggen mod rød bloks 85.

Det viser en vælgermåling blandt unge førstegangsvælgere, som YouGov har foretaget for metroxpress.

Undersøgelsen er baseret på interview med 490 personer fra YouGov Panelet i perioden 24. april til 26. maj 2015, som vil have mulighed for at stemme for første gang ved valget den 18. juni 2015. Stikprøven er repræsentativt vejet på køn, alder og geografi. Den maksimale usikkerhed i undersøgelsen er +/- 4,4% (procentpoint).

Dermed lægger førstegangsvælgerne sig meget tæt op af den brede vælgerskares stemmefordeling mellem blokkene. YouGov gav i går 48 procent til rød blok og 52 procent til blå.

Ny måling: Thorning i kanonform før valg
Ny måling: Thorning i kanonform før valg

På partiniveau adskiller førstegangsvælgerne sig imidlertid markant fra det generelle vælgermønster: Ingen af partierne opnår ifølge målingen en opbakning på bare 20 procent, og både Liberal Alliance og Enhedslisten er med henholdsvis 14,0 procent og 14,5 procent af stemmerne større en Socialdemokraterne.

De 'rene ideologiske varer' tiltrækker unge vælgere, siger professor og valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager:

- Der er ikke så meget uld i mund, og unge mennesker har lidt større mod på de forandringer, som ville blive resultatet, hvis de Enhedslisten og Liberal Alliance førte deres politiske program ud i livet, siger Stubager og tilføjer, at den lidt ældre vælger med hus og børn i daginstitutionsalderen skeler mere til, om partiernes politik nu også harmonerer med ens egne snævre interesser:

Qvortrup: Thorning lægger op til personlig kamp med Løkke
Qvortrup: Thorning lægger op til personlig kamp med Løkke

- Hvis man lige har købt hus, overvejer man nok lige en ekstra gang om Enhedslisten skatteideer nu også er i overensstemmelse med egne økonomisk interesser. På anden siden genovervejer den lidt ældre vælger med børn i daginstitutionsalderen sin stemme på Liberal Alliance, hvis man er typen, der går op i, om der er skattekroner nok til bedre normeringer i institutionerne.

Den analyse deles af politisk kommentator Henrik Qvortrup .

- Partierne, der melder skarp ud og ikke repræsenterer grød og kompromis, appellerer til de unge vælgere. Der er to partier, der ikke er at finde i den konsensusgrød, som dansk politik et stykke hen ad vejen har udviklet sig til, og det er Liberal Alliance og Enhedslisten, siger han.

Valgforsker: Derfor er det farligt for Helle at føre negativ kampagne
Valgforsker: Derfor er det farligt for Helle at føre negativ kampagne

Det kommer ikke bag på Stubager, at førstegangsvælgerne peger på en borgerlig statsminister, for det er en myte, at 'hjertet sidder til venstre' blandt unge vælgere, siger han.

- Unge svinger historisk set mellem blokkene: I 60'er og 70'erne var de unge røde, i 80'erne var de blå, og i 90'erne var de igen røde. Nu er der en tendens til, at pendulet svinger over i den borgerlige lejr igen.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

FCK flirter med skrækscenarie: 'Det...
bt.dk
Kongehuset deler brev fra dronning...
bt.dk
Politiet efterlyser onanerende mand...
bt.dk
5-årig dreng faldt ud af vindue
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx