Af - 15/01-16 04:03; Opdateret: 15/01-16 07:12

Flere børns jul var præget af selvmordstankerFlere børns jul var præget af selvmordstanker

Tal fra BørneTelefonen og Livslinien viser, at fere børn og unge i julen var tynget af selvmordstanker. Ikke-indfriede forventninger til højtiden er blandt årsagerne, siger professor i psykiatri.

Bildstrecke im Grossformat »

En hyggelig jul fyldt med kærlighed og omsorg i familiens skød er langt fra en selvfølgelighed for alle danske børn og unge.

Tal fra Børns Vilkår viser, at højtiden for hundredvis af børn og teenagere er forbundet med alvorlige udfordringer. Cirka hver femte samtale til BørneTelefonen handlede mellem jul og nytår om psykosociale problemer som selvmord, selvskade og ensomhed.

- Samtalerne viser blandt andet, at flere børn og unge har tanker om, at de ikke har lyst til at leve mere. Nogle børn har selvmordstanker, fordi de bliver seksuelt misbrugt af en forælder, mens andre oplever følelser af utilstrækkelighed, siger leder af BørneTelefonen hos Børns Vilkår, Mikkel Balslev.

Medicinalfirma afsløret: Skjulte unges selvmordsadfærd
Medicinalfirma afsløret: Skjulte unges selvmordsadfærd

Hos Livslinien registrerer man samme tendens. Over chatrådgivningen handlede 18 ud af 21 samtaler om selvmord, imens 61 opkald - en fjerdedel i alt - kom fra unge. 26 af disse ringede ind med aktuelle selvmordstanker.

- Et par af de unge var i færd med at begå selvmord under samtalen, og vi sørgede for, at der kom en ambulance ud til dem, siger Jeppe Kristen Toft, direktør i Livslinien.

Ifølge Merete Nordentoft, professor på Institut for Klinisk Medicin i Region Hovedstadens Psykiatri, kan en opblussen af selvmordstanker blandt unge i højtiden skyldes, at forventningerne om den 'perfekte' jul ikke bliver indfriet:

- De vanskeligheder, der kan være i familierne, bliver koncentreret i højtiden, hvor der er en øget forventning om, at vi skal være sammen at have det godt. Samtidig er det en tid, hvor der er mere alkohol involveret, og det kan få konflikter til at blusse op og på den måde give afløb for flere tanker om selvmord, siger hun.

Mor står bag hver tredje voldshandling i hjemmet
Mor står bag hver tredje voldshandling i hjemmet

Børn søger hjælp mod druk og skænderier i julen
Børn søger hjælp mod druk og skænderier i julen

Center for Selvmordsforskning udgav i december 2013 det landsdækkende studie 'Selvskadende adfærd blandt unge mellem 13-19 år'. Her fremgår det, at 5,45 procent af i alt 3.249 adspurgte unge fra folke- til erhvervsskoler havde forsøgt at begå selvmord. 14,78 procent havde forsøgt at skade sig selv.

Dog viser en artikel, som metroxpress bragte i oktober sidste år, at antallet af unge under 29, der forsøger at begå selvmord med piller, er faldet til næsten en tredjedel. Fra 1.153 selvmordsforsøg i 2010 til 430 i 2014.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx