22/08-17 13:13

Tidligere adjudant i kongehuset Tore V. Dinesen er dødTidligere adjudant i kongehuset Tore V. Dinesen er død

Tore Dinesen var Rungstedlundfondens formand i 45 år. Han var søn af Thomas Dinesen, Karen Blixens bror.

storybild

Gabriel Axel (th.) modtager Rungstedlundprisen i 2012 i Karen Blixen Museet med Rungstedlundfondens formand, Tore V. Dinesen. Scanpix/Keld Navntoft, Scanpix

København. Major, adjudant og pilot Tore V. Dinesen, som i 45 år var formand for Rungstedlundfonden, er død, 84 år gammel.

Han var adjudant for daværende kronprinsesse Margrethe og senere for prins Henrik. Tore Dinesen var søn af Thomas Dinesen og nevø af forfatteren Karen Blixen.

Dinesen førte sin faders engagement i Blixens forfatterskab og i Rungstedlund videre. Fra 1968 til 2013 var Tore Dinesen formand for Rungstedlundfonden, og han var medlem af fonden indtil sin død.

Han var et vidne til den seneste del af Karen Blixens liv. Tore Dinesen var primus motor, da Rungstedlund fra 1991 fortsatte som litteraturmuseum med offentlig adgang.

Karen Blixen Museet fyldte i fjor 25 år. Det blev et livsværk for Tore Dinesen. Han deltog tit ved museets litterære aftener, åbning af udstillinger, uddeling af Rungstedlundprisen og ved filmoptagelser.

Han fortalte veloplagt og åbent mange interessante historier om sit selskab med Karen Blixen. Tore Dinesen var ligesom Blixen en fremragende fortæller, og han glædede sig, da dronning Margrethe blev museets protektor.

Tore Dinesen var uddannet major med en aktiv karriere som jagerpilot.

I en moden alder begyndte Tore Dinesen at læse litteraturvidenskab på Københavns Universitet.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx