Af - 18/04-14 11:00; Opdateret: 18/04-14 11:21

Skipper: Øget lighed er ikke et ultimativt krav – det er en præmisSkipper: Øget lighed er ikke et ultimativt krav – det er en præmis

Enhedslisten kræver, at ligheden øges, hvis partiet skal lægge stemmer til næste års finanslov.

storybild

Ligheden skal øges i næste finanslov, fastslår Enhedslistens Pernille Skipper. (Billede: polfoto)

Enhedslisten og regeringen var i efteråret meget tæt på at blive enige om en finanslovsaftale, men i 11. time lukkede regeringenss topforhandlere Venstre og De Konservative ind i varmen, og til Enhedslisten store overraskelse, lukkede finansminister Bjarne Corydon (S) med et snuptag finanslovaftalen med de borgerlige. Under forhandlinger med V og K forsøgte Enhedslistens Johanne Schmidt at sms'e til Corydon for at få genoptaget forhandlinger, men løbet var kørt. Regeringen ville ikke give sig på Enhedslistens ultimative krav om, at ældre skulle have retstrav på at komme i bad to gange om ugen.

EU-borgere bruger falske papirer for at opnå sociale ydelser
EU-borgere bruger falske papirer for at opnå sociale ydelser

Allerede nu spiller Enhedslisten ud med noget, der ligner et nyt ultimativt krav til næste års – og denne regerings – sidste finanslov: Ligheden i samfundet skal øges, lyder det fra Enhedslistens Pernille Skipper efter en analyse fra centrum-venstre tænketanken Cevea har vist, at uligheden i Danmark er steget mærkbart i perioden 2005-2012, mens den for eksempel er faldet i Norge.

Det betyder, at Danmark nu er faldet tilbage til, at være det 14. mest lige lande ud af 31 europæiske lande (EU28 samt Norge, Island og Schweiz).

Uligheden er således steget med 4,2 point på den såkaldte Gini-koeffeicient i Danmark, mens den er faldet med 5,6 point i Norge, som nu indtager pladsen som det mest lige land.

Kommuner tjener på at snyde syge for deres penge
Kommuner tjener på at snyde syge for deres penge

Men er der ikke en risiko for, at Enhedslisten igen spænder buen så hårdt, at den sender Corydon og co. i armene på de borgerlige partiet igen?

Det vil Pernille Skipper ikke afvise:

- Der er ikke nogen tvivl om, at regeringen har et politisk valg, og hvis den ikke har lyst til at leve op til sit eget regeringsgrundlag, hvor der står, at den vil måles på at mindske fattigdommen og øge ligheden, så kan de vælge at lave endnu en ulighedsskabende finanslov med højrefløjen. Vi kan ikke tvinge regeringen til noget. Det handler ikke om at spænde buen, men hvis regeringen vil leve op til sine egne løfter og lave en finanslov med Enhedslisten, skal det være en finanslov, der øger ligheden i samfundet. Hvordan man så gør det er en forhandling.

Skal faldet i uligheden måles på Gini-koefficienten?

- Det er en måde, men der er også andre måder at måle på. Bundlinjen handler om omfordeling. Vi skal lave en finanslov, som gavner nogle af dem, der har mindst i vores samfund og finansieret med penge fra dem, der har mest. Hen over sommeren og frem mod finanslovsforhandlingerne, vil vi formulere vores krav, siger Skipper og uddyber:

- Man kan for eksempel gøre noget for de mange unge kontanthjælpsmodtagere, som nu får halveret deres indkomst med kontanthjælpsreformen og for manges vedkommende har udsigt til hjemløshed og social deroute, hvis vi ikke gør noget. Eller man kan lave en skattereform, hvor man indfører en millionærskat og sænker skatten for de lavest lønnede. Vores budskab er, at det er en præmis for en finanslovsaftale med Enhedslisten, at den øger ligheden.

Syge bliver parkeret på kontanthjælp
Syge bliver parkeret på kontanthjælp

- Er det et ultimativt krav?

- Jeg synes ikke, man kan kalde det et krav. Det er en præmis for en aftale med Enhedslisten, at finansloven øger ligheden i samfundet. Det tror jeg heller ikke kommer som en overraskelse for regeringen.

Hvad er forskellen på 'præmis' og ultimativ krav?

- Vi siger ikke, at det skal udformes på en bestemt måde. Eller at det er nogle bestemte ting, vi partout vil have igennem. Men vi siger, at en finanslovsaftale skal øge ligheden. Det kan måles på mange måder, og ikke nødvendigvis på Gini-koefficienten. Det ville være oplagt at bruge Gini-koefficienten, men vores politiske målsætning er, at vi skal omfordele fra rig til fattig.

Regeringen skriver i regeringsgrundlaget fra oktober 2011, at: 'Regeringen lægger vægt på at begrænse uligheden. Regeringen vil måles på at mindske fattigdommen og sikre reelt lige muligheder.'

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny bog afslører: Prins Harry var få...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
LIGE NU: Politiet leder efter fire...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx