Af - 23/01-15 06:42; Opdateret: 23/01-15 09:38

Bidt, spyttet på og tæsket: Det er hverdag på disse jobBidt, spyttet på og tæsket: Det er hverdag på disse job

Antallet af voldsepisoder mod buschauffører og togførere er på sit højeste i fem år. Bid, spytklatter og knytnæveslag er blandt eksemplerne.

storybild

(Billede: Grafik: Emotion)

Et knæ i nyrerne, en afreven fingernegl, bidemærker og spytklatter i ansigtet.

Voldelige hændelser som disse sker alt for ofte for ansatte i den offentlige trafik. Nye tal, som metroxpress har fået tilsendt fra DSB, Movia, Metro Service og Busselskabet Aarhus Sporveje, viser, at tilfælde af både fysisk og psykisk vold flere steder er på sit højeste i fem år.

Hele 134 gange oplevede DSB alene, at togførere sidste år blev udsat for voldelige angreb.

- I forgårs var der en kollega, der tog en 14-årig pige i at stjæle en kildevand på 1. klasse. Min kollega endte med et blåt øje og en flækket læbe, siger Henrik René Novak, der er tillidsmand for 325 togførere.

Ifølge Lars Peter Andersen, psykolog og forsker i vold og trusler på arbejdspladsen, kan folk, der reagerer voldeligt over for buschauffører og togførere, deles op i to kategorier. Den første, og den som typisk vil ty til fysisk vold, er enten psykisk ustabil eller stofmisbruger.

- Denne person reagerer voldeligt, fordi han eller hun besidder et andet normsæt. De får lynhurtigt vakt en vrede, når en myndighedsperson kræver noget af dem, og det resulterer i en aggression, som er alt for voldsom, siger han.

- Den anden person kan være du og jeg, som i en stresset situation taber besindelsen og råber og skriger, hvis en kontrollant afkræver noget af os, siger Lars Peter Andersen.

Ifølge Henrik René Novak fra DSB kan der gemme sig et stort mørketal - ikke mindst for trusler - på området.

- For fem-seks år siden ville jeg anmelde det som en arbejdsskade, hvis nogen sagde: ”Jeg slår dig ihjel.” Det gør jeg ikke i dag, for jeg hører det hele tiden, siger Henrik René Novak.

Kontrollører får kameraer på uniformerne
Kontrollører får kameraer på uniformerne

Metroen sætter danmarksrekord i dårligt arbejdsmiljø
Metroen sætter danmarksrekord i dårligt arbejdsmiljø

Kørte gratis med toget mindst 355 gange
Kørte gratis med toget mindst 355 gange

Glemt 'check ud' med Rejsekort kan koste 750 kr.
Glemt 'check ud' med Rejsekort kan koste 750 kr.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx