Af Ritzau - 17/09-16 11:49; Opdateret: 17/09-16 14:55

Thulesen: Jeg tror på Socialdemokraternes oprigtighedThulesen: Jeg tror på Socialdemokraternes oprigtighed

DF-leder forklarer på årsmøde, hvorfor han søger en alliance med partiet, der aldrig ville se DF som stuerene.

storybild

Tiden er inde til at bryde vanetænkningen og lave en ny alliance i dansk politik. Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, på partiets årsmøde lørdag i Herning. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Tiden er inde til at bryde vanetænkningen og lave en ny alliance i dansk politik. Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, på partiets årsmøde lørdag i Herning.

- Hvor vil det være forfriskende, hvis dette efterår bliver brugt til et reelt nybrud i dansk politik, siger han til de mere end 1300 fremmødte DF'ere.

- En tid hvor de tre store partier med tilsammen 117 mandater, en overvældende majoritet med et overvældende folkeligt mandat, når til enighed om tidens store udfordringer.

Partiformanden beder partifællerne i salen huske tilbage på 1990'erne. Til dengang statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) proklamerede, at Dansk Folkeparti aldrig ville blive stuerene.

- Det var i 1999. Han havde det svært med os. Og det har Socialdemokratiet i det hele taget haft i næsten alle vore leveår, siger Kristian Thulesen Dahl.

Socialdemokraterne har de seneste fire årtier haft et hovedansvar for en indvandringspolitik, som DF er lodret uenig i.

Og derfor forstår Thulesen Dahl godt, at "mange har en stor skepsis i forhold til det partis oprigtighed i forhold til nu at få ryddet op i lige præcis de problemer".

- Også når hykleriet bliver for tydeligt. Som når I i disse uger hører socialdemokrater råbe højt op om, at Dansk Folkeparti, tydeligere end vi gør, bør sige nej til topskattelettelser.

- Samtidig med at Thorning-Schmidt-regeringen indførte store lettelser præcis for topskatteydere og i øvrigt rundbarberede både kommuneøkonomien og nedsatte pensionisternes regulering af folkepensionen.

- Bare lige så alle husker det, inden Socialdemokraterne bliver for hellige.

Men nu er Thulesen Dahl alligevel klar til at indgå i et samarbejde med netop Socialdemokraterne. Og det skyldes, at han ser en ny ledelse i det gamle arbejderparti:

- En ledelse, som i hvert fald i ord tør gå nye veje. Som i hvert fald nu siger, at de københavnske vestegnsborgmestre havde ret, da de advarede imod den slappe indvandringspolitik.

- Jeg vælger at tro på oprigtigheden i, at Socialdemokratiet anno 2016 kan, tør og vil indgå store aftaler med os om for eksempel udlændinge, boligområdet og energiafgifter.

- Store områder, hvor det er vigtigt, vi får taget fat, og hvor danskerne har krav på at vide i mange år frem, hvad de kan regne med.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, er glad for, at Thulesen Dahl atter slår fast, at han ikke er parat til topskattelettelser, som Liberal Alliance ellers kræver.

I stedet opfordrer Wammen til, at S, DF og regeringen sammen laver en aftale.

- Det ville være fornuftigt at kigge på en række pligtopgaver sammen. Regeringen har præsenteret forslag til stramninger på udlændingeområdet, og det er vi parat til at drøfte.

- Men jeg er helt uenig i Thulesen Dahls udlægning. Vi hævede topskattegrænsen, så man med en LO-indkomst ikke skulle betale topskat.

- Det vil sige, at blandt andet en række sygeplejersker ikke skulle betale topskat. Det var en helt anden gruppe end det, Samuelsen foreslår nu, siger Wammen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx