30/05-14 22:34

Nye rygter: Thorning er stadig i spil til EU-jobNye rygter: Thorning er stadig i spil til EU-job

Østrigske aviser nævner den danske statsminister som mulig ny EU-præsident i parløb med Juncker i kommissionen.

storybild

Er Thorning på vej væk fra dansk politik? Spekulationerne svirrer igen. (Billede: Polfoto/Sofia Busk)

Efter at statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) navn i månedsvis har floreret på rygteplan i Bruxelles som et blandt flere, der kunne være i spil til jobbet som formand for EU-Kommissionen, synes der fredag at være kommet en ny drejning i rygterne.

Den østrigske avis Der Standard mener at vide, at Thorning kunne ende med at blive EU-præsident som del af en pakkeløsning, som er blevet diskuteret bag lukkede døre i kølvandet på den uformelle middag blandt EU's stats- og regeringschefer i tirsdags.

Selfie-bølgen erklæret død: Thorning sniger sig med i mindevideo
Selfie-bølgen erklæret død: Thorning sniger sig med i mindevideo

Avisen skriver om EU's tre ledige topjob - kommissionsformanden, præsidenten og udenrigschefen - efter at den tyske forbundskansler, Angela Merkel, fredag er kommet med sin hidtil klareste melding om, at hun støtter luxembourgeren Jean-Claude Juncker som ny kommissionsformand.

Efter at Merkels og Junckers europæiske parti - det borgerlige EPP - blev størst ved EU-parlamentsvalget siger Merkel ved et tysk katolikmøde, at hun "vil føre alle samtaler i den ånd, at Jean-Claude Juncker skal blive formand for EU-Kommissionen" som afløser for José Manuel Barroso.

Thorning vil ikke kommentere Løkkes skat
Thorning vil ikke kommentere Løkkes skat

Blandt de argumenter, Der Standard nævner for den danske regeringsleder som afløser for EU-præsident Herman Van Rompuy, er, at hun som kvinde, socialdemokrat og fra et ikke-euroland kan være modvægt til den mere føderalistisk sindede borgerlige "mr. Euro" Juncker.

Den britiske premierminister, David Cameron, menes at være glødende modstander af Juncker - men ifølge britiske journalister stor støtte af Thorning til et topjob.

Helle Thorning: Nej ved EU-afstemning kan alligevel blive til et ja
Helle Thorning: Nej ved EU-afstemning kan alligevel blive til et ja

Flere centralt placerede kilder i Bruxelles har dog tidligere over for Ritzau betvivlet Thornings mulighed for at blive netop EU-præsident, fordi vedkommende ikke alene leder EU-topmøderne, men også de særlige topmøder kun for eurolande.

Allerede torsdag skrev den mindre østrigske avis Tiroler Tageszeitung i en blog om nøjagtig samme personkonstellation, som Der Standard med tilsyneladende bedre kilder fra selve topmødet beskriver fredag.

Nu foretrækker danskerne Helle som statsminister
Nu foretrækker danskerne Helle som statsminister

Tiroler Tageszeitung citerer et tweet fra Junckers kampagnechef, der mener, at den mest sandsynlige pakke vil være Juncker som kommissionsformand, Thorning som EU-præsident og den polske udenrigsminister, Radoslaw Sikorski, som udenrigschef.

Den polske premierminister, Donald Tusk, der selv har været nævnt som mulig kandidat til et topjob, syntes torsdag at fjerne sig selv fra opløbet ved offentligt at kalde Sikorski "et naturligt valg" til jobbet som udenrigschef efter Catherine Ashton.

Socialdemokraterne: Helle betaler selv sin ferie
Socialdemokraterne: Helle betaler selv sin ferie

Thorning afviste tirsdag efter topmødet endnu en gang, at det er aktuelt at spekulere i hende til et Bruxelles-job.

- Jeg er statsminister i Danmark. Og det vil jeg rigtig gerne blive ved med at være. Jeg har sagt det rigtig mange gange: Jeg er ikke kandidat, sagde Thorning efter mødets afslutning.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Wozniacki ude efter tre timer langt...
bt.dk
Politiet på bar bund: Maskiner for...
bt.dk
Overvældende interesse for at se...
bt.dk
Sneen på vej tilbage over Danmark:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx