Af Lars Dinesen - 21/06-15 14:11

A. P. Møller-fonden giver 65 millioner til vikingeprojektA. P. Møller-fonden giver 65 millioner til vikingeprojekt

En donation i millionklassen fra A. P. Møller-fonden bidrager til at etablere et stort vikinge-område i Lejre.

storybild

Arkivvikinger (Billede: Polfoto)


Der skal bygges et nyt stort vikingeområde i Lejre, og det har A. P. Møller-fonden besluttet at poste 65 millioner i.

Der skal blandt andet etableres en kongehal, som bliver en rekonstruktion af et af vikingetidens mest betydningsfulde magtcentre. Det glæder arkæolog og direktør i aktivitetscentret Sagnlandet Lejre, Lars Holten:

- Donationen giver os en fantastisk mulighed for at formidle en unik del af Danmarks kulturarv, siger han og understreger, at det længe har været på tegnebrættet at genskabe det store bygningsværk.

Den originale kongehal, der i 2009 blev udgravet af arkæologer fra Roskilde Museum, var største bygning, som vikingetidens mennesker kunne se i Danmark.

Bidraget fra A.P. Møller-fonden er startskuddet til etableringen af et vikingeområde til i alt 105 millioner kroner i centret.

LÆS OGSÅ: Krydstogtskibene indtager Aarhus

Således er donationen grundstenen i det omfattende vikinge-byggeprojekt, som ifølge Lars Holten, bliver et "must see" for både "familien Danmark", skoleeleven og den internationale turist.

- A. P. Møller-fondens markante donation til "Sagnkongernes verden" sætter os i stand til at gøre Lejre-områdets unikke arkæologiske og sagnhistoriske kulturarv til et værdifuldt og levende aktiv, forklarer Lars Holten.

"Sagnkongernes verden" skal som en del af aktivitetscentret sætte fokus på Lejres særegne nordiske kulturarv indenfor så forskellige genrer som arkitektur, mytologi, litteratur og landskab.

LÆS OGSÅ: Mangler du arbejde? 8.000 'vikinger' søges

Sagnlandet Lejre ligger nordvest for Roskilde og giver de besøgende mulighed for at opleve historiske miljøer fra jægerstenalderen, jernalderen, vikingetiden og 1800-tallet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx