Af Julie Bülow - 14/01-18 13:29; Opdateret: 14/01-18 22:12

Danske psykologer: Menneskehjernen er slet ikke skabt til nutidenDanske psykologer: Menneskehjernen er slet ikke skabt til nutiden

Menneskets hjerne er på konstant overarbejde, for vores samfund er slet ikke indrettet efter den måde, mennesket trives og udvikles på.

storybild

Menneskehjernen er designet for 120 millioner år siden.

Den er skruet sammen i et system, der består af tre dele: overlevelses-trusselssystemet, motivationssystemet og tryghed/ro-systemet.

Når de tre er i balance, har vi harmoni. Men samfundet i dag er slet ikke indrettet efter vores allerstærkeste evolutionsstrategi: evnen til at passe på hinanden. Og dét er et stort problem, mener autoriseret psykolog Henrik Tingleff.

»Mennesket er indiskutabelt det dyr, der fødes allermest ufærdigt og hjælpeløst. Var det ikke for vores evne til at forstå hinanden og sætte andres behov over egne, havde vi ikke overlevet,« siger han.

Vi skal simpelthen prioritere at slappe af og stimulere den del af hjernen, der sørger for, at kroppen er i ro. Præcis som dyrene helt automatisk gør.

»Hvad gør chimpansen, når den er kravlet op til øverste gren efter en lækker banan? Den lægger sig og daser. Den går ikke straks videre til næste arbejdsopgave, ligesom vi gør i dag,« siger Henrik Tingleff.

Og det er ikke uden mening, han sammenligner mennesket med chimpansen. Vi er nemlig 99 procent lig den, og vores hjerner er lavet til et dyreliv, der kredser om overlevelse og reproduktion, siger han.

»Vi er ganske enkelt designet til at tænke: 'Hvad kan jeg spise? Hvem kan jeg knalde? Og hvem skal jeg kanøfle?' Altså mad, sex og magt.«

Men i dag er vi konstant på jagt eller flugt. Efter næste dopamin-kick eller fra katastrofen, der truer i overhængende deadlines. Derfor har vi ikke fokus på, at det er lige så vigtigt at slappe af.

»Der er altid endnu en skoleopgave, der truer med at dumpe os, eller endnu en Facebook-opdatering, der kan stimulere os,« siger Henrik Tingleff.

 

Fem fifs der giver hjernen bedre arbejdsbetingelser

  1. Tal, ager og bevæg dig langsommere. Sæt tempoet ned, så slukker du for hjernens motivationscenter, og tænder for roen.
  2. Giv tid og plads til at være sammen med andre. Særligt mennesker, du godt kan lide. Det virker også beroligende på os.
  3. Vær opmærksom på pauser og sceneskift. Hjernearbejde kræver ligesom fysiskarbejde et hvil når den skifter fra det ene til det andet.
  4. Træk vejret. Fem dybe åndedrag, og så fortæller du vagusnerven, der giver hjernen besked om fare, at der ikke er nogen sabeltiger på spring. Der er ro, overblik og kontrol.
  5. SMIL. Det lyder banalt, men når du smiler, så beroliger du trusselssystemet i den store alarm i hjernen, amygdala, at den bare kan slappe af. Og smil hjælper både på afsender og modtager.
STRESS

  • 15,6 % af danskerne har inden for de seneste 14 dage følt sig stressede.
  • Hver fjerde leder forventer at medarbejderne er tilgængelige uden for arbejdstiden
  • Knapt hver anden medarbejder har en opfattelse af, at deres ledere forventer, at de altid er tilgængelige uden for arbejdstiden.
  • 45 procent af lederne og 27 procent af medarbejderneføler sig pressede af sig selv eller andre, til altid er være 'på' som resultat af de nye digitale teknologier.
Kilder: Undersøgelse udført af Plantronics og Oxford Economics i 2016 og den seneste danske undersøgelse af arbejdsmiljø og helbred lavet af videnscenter for arbejdsmiljø

 

 

LÆS OGSÅ: Danske forskere slår fast en gang for alle: Det her ER det stærkeste køn

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsens forsvarer: Det foregik...
bt.dk
Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Åh nej! Nyt snevejr på vej mod Danmark
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx