Af Ritzau - 16/01-17 08:57

Rød blok: Pensionsmilliarder bør straks trækkes fra besatte områderRød blok: Pensionsmilliarder bør straks trækkes fra besatte områder

Rød blok beder regeringen forklare danske investeringer i israelske bosættelser i palæstinensiske områder.

storybild

En israelsk soldat truer palæstinensiske demonstranter, nogle klædt ud som julemanden, ved en port i Israels mur i den bibelske by Betlehem på den besatte vestbred. (Billede: Scanpix/Musa Al Shaer)

Især danske pensionskasser, men også kommuner og investeringsforeninger har investeret knap tre milliarder kroner i virksomheder, der har aktiviteter i palæstinensiske områder, som er besat af Israel.

Det viser en undersøgelse fra DanWatch.

Investeringerne strider mod regeringens eksportråd og FN’s retningslinjer, mener rød blok.

Derfor har Socialdemokratiet, Alternativet, De Radikale, SF og Enhedslisten kaldt udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA) og erhvervsminister, Brian Mikkelsen (K) i forespørgselsdebat om sagen.

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, mener at investeringerne "skriger til himlen".

- Investorerne bør straks trække sig, og regeringen bør for alvor sætte handling bag anbefalingerne om ikke at investere i de besatte områder, siger han i en fælles pressemeddelelse

Han kollega, Rasmus Nordqvist fra Alternativet, finder det "under al kritik".

- Israelske bosættelser er aktivt med til at underminere etableringen af en palæstinensisk stat og til at sikre en fredelig løsning på konflikten, siger han.

- Vi bør fra dansk hold sikre, at det ikke forsat er lukrativt at drive forretning på besat territorium.

De Radikales tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard, mener at:

- Bosættelser udgør en af de største barrierer for varig fred i regionen, fordi den underminerer den to-statsløsning, der er og bliver den eneste mulige løsning på konflikten mellem Israel og Palæstina, siger Martin Lidegaard.

SF’s tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen, mener, at de israelske bosættelser er ulovlige og hindrer en to-statsløsning.

- Det er vigtigt, at omverdenen forholder dig til dem også i de økonomiske aktiviteter, og det er uholdbart at danske pensionskasser investerer i bosættelserne, siger Holger K. Nielsen.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Øjenskade hæmmede modstanderen - og...
bt.dk
Særlig hilsen vækker vrede i...
bt.dk
Far på barsel er nabo til...
bt.dk
Sofie Linde har født: Se det søde...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx