10/08-15 22:50

Homoseksuelle og transkønnede bliver nedgjort på jobHomoseksuelle og transkønnede bliver nedgjort på job

Hver tredje oplever en nedsættende tone om LGBT-kolleger, viser en rundspørge fra LO. Uddan tillidsfolk bedre, siger LGBT Danmark.

storybild

Arkivfoto fra Aarhus Pride. (Billede: Polfoto/arkiv)

»Alle har ret til at være den, de er«.

Sådan lyder det klare budskab fra fire forbundsformænd i et læserbrev i Politiken tirsdag. FOA, HK, 3F og Dansk Metal vil ikke acceptere, at lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede, såkaldte LGBT-personer, bliver talt grimt om eller diskrimineret på jobbet.

Og det sker ikke sjældent, tyder en ny undersøgelse på. LO har spurgt godt 1.200 af deres forbunds medlemmer om, hvordan LGBT-personer bliver behandlet på deres arbejdspladser, og her svarer hver tredje, at tonen til tider er nedsættende, når snakken falder på kolleger med LGBT-baggrund. Ni procent mener, at LGBT-personer kun ’i mindre grad’ eller ’slet ikke’ har de samme muligheder for at blive optaget i det kollegiale fællesskab som deres heteroseksuelle kolleger.

»Som fagbevægelse mener vi, at det er meget vigtigt, at man kan være sig selv, også når man går på arbejde. Så naturligvis mener jeg, det er et problem, at hver tredje fortæller, at der er en nedsættende tone omkring LGBT-personer«, siger Lizette Risgaard, næstformand i LO til Politiken.

Homo, lebbe, bøsse - hvad må man kalde homoseksuelle?
Homo, lebbe, bøsse - hvad må man kalde homoseksuelle?

Hun tror ikke, tendensen er et udtryk for uvilje. Snarere mener hun, at den bunder i manglende omtanke og kendskab til, hvad det vil sige at være en LGBT-person. En af løsningerne er, at virksomhederne i samarbejde med medarbejderne laver politik for god tone over for minoriteter, præcis som havde det været en rygepolitik, der skulle indføres, siger hun.

»Det er noget, ledelserne bliver nødt til at tage alvorligt på arbejdspladserne. De har et ansvar for at sikre et godt arbejdsmiljø, så alle kan føle sig trygge og sikre«.

Hos Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner, LGBT Danmark, er arbejdsmarkedspolitisk talsperson Rikke Voergård-Olesen ikke overrasket over undersøgelsens resultater.

»Vi står stadigvæk med kæmpemæssige udfordringer, der i den grad kalder på handling«, siger hun og roser LO og fagforbundene for at tage problematikken alvorligt. Nu ser hun frem til den efterfølgende indsats med at klæde tillidsfolk, ledelser, fagforbundsansatte og menige medarbejdere på til at behandle LGBT-personer bedre, siger hun til Politiken.

David Cameron vil indføre nyt køn i passet
David Cameron vil indføre nyt køn i passet

Tallene fra LO lægger sig tæt op ad en stor undersøgelse blandt danske LGBT-personer, som EU’s Agentur for Grundlæggende Rettigheder lavede i 2013.

Her svarede hver tiende, at de altid eller ofte hører negative kommentarer om eller oplever dårlig opførsel over for LGBT-personer. 11 procent har inden for det seneste år følt sig diskrimineret på jobbet på grund af deres seksualitet eller kønsidentitet, skriver Politiken.

Kilde: Politiken

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx