Af - 24/06-15 21:29; Opdateret: 25/06-15 11:35

Region Hovedstaden tager Eurovision-kritik til sigRegion Hovedstaden tager Eurovision-kritik til sig

Formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen, er enig i Rigsrevisionens hårde kritik af regionens rolle i forbindelse med Eurovision.

Bildstrecke im Grossformat »
Da Eurovision blev afholdt i København i 2014 blev budgettet voldsomt overskredet. Projektselskabet, der stod bag afholdelsen af Eurovision i København, havde oprindeligt lagt et budget på 34,6 millioner kroner, men de samlede udgifter til Eurovision i København endte på 334 millioner kroner. Metroxpress har fulgt sagen og nu er flere myndigheder gået ind i sagen. Statsrevisor-formand Peder Larsen på fotoet fortæller, at han ikke har set noget lignende i sine 23 år. Sådan så B&W på Refshaleøen ud i 2014. I alt fire myndigheder er gået ind i Eurovision-sagen. Rigsrevisionen, Statsforvaltningen og Økonomi- og Indenrigsministeriet er således alle i gang med at undersøge Eurovision-skandalen, mens Erhvervsstyrelsen afsluttede deres undersøgelse den 2. december. Her udtalte styrelsen en yderst skarp kritik af Wonderful Copenhagen, der samtidig blev sat under skærpet tilsyn i minimum resten af 2014 og 2015. Under Eurovision-skandalen kom det frem, at to To DR-chefer tilsammen måtte betale over 2.300 kroner tilbage, fordi der er blevet drukket for meget på DRs regning. Det var Pernille Gaardbo (tv) der havde spist og drukket for meget på Bistro Boheme i København og Jan Lagermand Lundme (th) der havde gjort det samme på MASH i København. Formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (i midten), har erklæret sig enig i Rigsrevisionens hårde kritik af regionens rolle i forbindelse med Eurovision. Frank Jensen har indtil videre ikke sagt noget. Underdirektør Peter Rømer Hansen forlod i februar 2015 Wonderful Copenhagen efter skandalen - dog fastholdte han, at det ikke havde noget med Eurovision at gøre. I januar meddelte Lars Bernhard Jørgensen, at han ville fratræde efter mere end 20 år i Wonderful Copenhagen. Det var Basim, der repræsenterede Danmark med sin 'Cliché Love Song' i 2014. Vinderen ved Eurovision i København i 214 var Conchita Wurst fra Østrig. Det var Nikolaj Koppel, Pilou Asbæk og Lise Rønne, der var værter for Eurovision, da det blev afholdt i København.

Formand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen tager kritik fra Rigsrevisionen af Eurovision-forløbet til sig. Frank jensen har derimod ikke svaret.

Sophie Hæstorp Andersen og Region Hovedstaden har onsdag fået en ørefigen af Rigsrevisionen. De nøjes nemlig ikke med at kritisere Wonderful Copenhagen for det enorme underskud på 57.9 millioner - også Region Hovedstaden og Københavns Kommune får kritik for ikke at gribe ind, selv om de var klar over og selv deltog i de beslutninger, der fik projektet til at skride.

- For mange kokke fordærvede maden. Ingen havde kompetencer til at lave et sådant show. Vi må konstatere, at man på et tidligt tidspunkt ser i kommune og region, hvad der foregår, og at ingen trækker i nødbremsen, siger formand for statsrevisorerne, Peder Larsen

Statsrevisor-formand: Har ikke set noget lignende i mine 23 år
Statsrevisor-formand: Har ikke set noget lignende i mine 23 år

Hos Region Hovedstaden tager Sophie Hæstorp Andersen kritikken til sig.

- Jeg er enig i de læringspunkter, som Rigsrevisionen peger på. Forløbet var uoverskueligt, og der var ikke den nødvendige ekspertise. Jeg kan ikke sige, om der var en hos os, der skulle have trukket i håndbremsen. Jeg kan konstatere, at vi bevilligede ekstra millioner i februar, da vi hørte at budgettet var skredet - hovedsageligt med søjlerne, siger Sophie Hæstorp Andersen (S), der dog lige vil påpege, at “vi fik et fantastisk show, der sparkede r... Et show som jeg synes var langt flottere end det i Østrig.”

Rigsrevisionen: Derfor gik det helt galt under Eurovision
Rigsrevisionen: Derfor gik det helt galt under Eurovision

Rigsrevisionen peger på, at det er op til jer at placere et ansvar ved regionen?

- Jeg mener, at der er placeret det nødvendige ansvar - hele direktionen og alle i bestyrelsen på nær en hos Wonderful Copenhagen er jo skiftet ud. Vi har samtidig strammet ganske meget op med kontrollen med Wonderful Copenhagen og sørget for den nødvendige åbenhed fremover, der skal være med sådanne arrangementer. Vi har langt bedre styr på det, når der eksempelvis skal være VM i ishockey i 2018.

DR-chefer må betale tilbage for våd aften
DR-chefer må betale tilbage for våd aften

- De taler om et ansvar i regionen?

- Men jeg mener igen, at vi også i regionen har taget de nødvendige skridt, så en sådan situation ikke opstår igen. Jeg mener ikke, at man kan placere et ansvar på administrationen i regionen.

- Rigsrevisionen konstaterer også, at Københavns Kommune trækker sig, da der skal betales for underskuddet. Burde det have betalt mere?

- Nu er det jo os, som er hovedbidragsyder til Wonderful Copenhagen, vi ejer dem ikke, men Københavns Kommune har jo også ydet sit, da de har løftet udgifterne til turistkontoret ud af Wonderful Copenhagen, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx