Af Ritzau - 19/09-16 10:09; Opdateret: 19/09-16 11:05

Formodet dansk fejlangreb forklares med ringe kommunikationFormodet dansk fejlangreb forklares med ringe kommunikation

Der bliver ikke udvekslet meget viden mellem USA og Rusland, siger dansk kaptajn om danske F-16-flys angreb.

storybild

Et tættere samarbejde mellem USA og Rusland om efterretninger burde kunne dæmme op fejlangreb i Syrien, siger kaptajn Jakob Asmund om et angreb, hvor danske fly har deltaget i mission, hvor syriske styrker formentlig er dræbt. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Bliver det bekræftet, at danske kampfly ved en fejl har bombet syriske soldater i Syrien, kan årsagen være dårlig kommunikation mellem de store aktører.

Kaptajn Jakob Asmund i Forsvarsakademiet fortæller, at det er en udfordring, at USA og Rusland ikke i højere grad deler viden om situationen.

- Der bliver ikke udvekslet særlig meget kommunikation mellem den USA-ledede koalition og russerne. Et tættere samarbejde om efterretninger burde kunne dæmme op for sådan noget, siger Jakob Asmund.

Rusland har sagt, at bomberne kostede 62 syriske soldater livet.

Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, som overvåger konflikten, rapporterer, at 80 blev dræbt.

Netværket, som ledes af en syrer i Storbritannien, står på oprørets side i konflikten. Men dets oplysninger bruges af mange - også USA - til aktuel viden fra Syrien, hvor konflikten er vanskelig for medier at dække.

Efterretninger, der ligger til grund for et angreb som lørdagens, er i vid udstrækning baseret på foto fra satellitter, fortæller den danske kaptajn.

Det er, siger Jakob Asmund, også et problem, at militært isenkram florerer rundt i landet. Syriske styrker kan have det samme udstyr som Islamisk Stat. Han fortæller, at de forskellige aktører i konflikten derfor kan ligne hinanden meget fra luften.

- I sidste ende kan det være enkelte ledende officerer, der træffer beslutningen. I sidste ende er det en subjektiv vurdering, siger Asmund.

Der indledes nu en proces, hvor sagen undersøges ud fra helt faste rammer, som er defineret af Nato. Både Danmark og USA er medlemmer af Nato.

- Dette (angrebet, red.) taler også lidt ind i, at den USA-ledede koalition og Rusland i fremtiden bør arbejde sammen og dele disse oplysninger, så en situation som denne kan undgås i fremtiden, siger Asmund.

Kort før angrebet havde USA og Rusland lagt op til et øget samarbejde om efterretninger. Men det er nu uvist, om planerne består.

Stemningen er ikke blevet bedre, efter at Rusland har indkaldt til et ekstraordinært møde i FN's Sikkerhedsråd. Det har fået USA til at beskylde Rusland for at forsøge at score billige point.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx