Af - 28/05-14 10:26; Opdateret: 28/05-14 13:54

Thulesen Dahl efter rekordmåling: Jeg VIL ikke være statsministerThulesen Dahl efter rekordmåling: Jeg VIL ikke være statsminister

DF er for første gang nogensinde Danmarks største parti i en vælgermåling. Men DF-formand afviser enhver tanke om at gribe ud efter regeringsmagten og Statsministeriet.

storybild

Den ene stræber efter Statsministeriet, men er ved at snuble. Den anden spurter frem, men vil ikke have magten. (Billede: polfoto/arkiv)

DF har - godt hjulpet på vej af Lars Løkke Rasmussens (V) bilagsager - indtaget positionen som Danmarks største parti. Med 23,9 procent af stemmerne lægger DF afstand til V, som styrtdykker til 21,3 procent i kølvandet på sagerne om Løkkes tøj, rejser og rygning på ikke-ryger hoteller. Det viser en vælgermåling, som YouGov har foretaget for metroxpress.

Venstre styrtbløder: Opbakningen til Løkke smuldrer
Venstre styrtbløder: Opbakningen til Løkke smuldrer

Formanden for det største parti i den vindende blok ved et folketingsvalg indtager som hovedregel i dansk politik posten som statsminister. Men Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) afviser enhver snak om statsministerielle regeringsambitioner. For det første tror han ikke på, at rekordmålingerne holder frem til valgdagen. For det andet mener han, at DF får mest indflydelse ved at pege på en V-ledet regering og søge indflydelsen som stærkt parlamentarisk grundlag.

Men hvis vi ny nu rent faktisk tænker den tanke til ende, at DF faktisk er Danmarks største parti efter næste valg. Hvorfor vil du så ikke gribe ud efter Statsministeriet og regeringsmagten?

Historisk: DF er nu Danmarks største parti
Historisk: DF er nu Danmarks største parti

- Det er vi ikke. Vi har haft et godt EP-valg, og den her måling afspejler, at de dagsordener, der blev diskuteret i EP-valgkampen, lå godt til os. Så lige nu ligger vi godt i målingerne, men vi vil falde til et mere normalt niveau.

Man kunne få den tanke, at du og DF ikke vil tage regeringsmagten på jer, fordi det slider og forpligter?

-Det handler ikke om, at vi ikke vil tage ansvar. Vi jagter indflydelse, ikke ministerbiler. Vi tager gerne ansvar. Sammen med V og K lavede vi blandt tilbagetrækningsreformen. Men nogle gange kan man få den tanke, at det for nogen partier er vigtigere at komme i regering og få ministerposter end at få indflydelse, siger han og tilføjer:

Messerschmidt slår Nyrups vilde rekord
Messerschmidt slår Nyrups vilde rekord

- Jeg har tidligere nævnt SF. De ville have fået mere indflydelse, hvis de ikke var gået med op i det berømte tårn og havde skrevet under på regeringsgrundlaget. Man kan jo allerede nu se, at SF har bedre mulighed for at fremme sine synspunkter på for eksempel beskæftigelsespolitikken, hvor de nu lægger op til at lave en beskæftigelsesreform sammen med os og regeringspartierne.

Hvorfor peger du på Løkke som statsminister, når han ifølge store dele af vælgerne, betragtes som moralsk anløben?

- Vi peger ikke på Løkke af hensyn til Løkke og Venstre, men af hensyn til vores vælgere. Vi peger på Venstres formand, fordi vi vurderer, at vi vil få mest indflydelse under en V-ledet regering. Tager man for eksempel grænsebommene, som er en meget vigtig sag for os, fik vi gennemført grænseaftalen sammen med V og K. Noget af det første Thorning gjorde, da hun kom til, var at rive den aftale i stykker.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Markant profil i hårdt angreb på sit...
bt.dk
Her er DRs nye underholdningsprogram:...
bt.dk
Lego-familie har tabt gigantbeløb
bt.dk
Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx