Af Ritzau - 16/06-17 09:37; Opdateret: 16/06-17 10:59

S og DF: Tilrejsende arbejdere presser danske lønningerS og DF: Tilrejsende arbejdere presser danske lønninger

Negative konsekvenser ved den fri bevægelighed i EU får Socialdemokratiet og DF til at kræve handling.

storybild

Debatten om sociale ydelser, som eksempelvis tilrejsende, der får ret til børnechecken, er kernen i diskussionen, mener Mette Frederiksen (S). Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Udenlandske arbejdere kommer til Danmark og presser lønnen og arbejdsvilkårene på grund af arbejdskraftens fri bevægelighed i EU.

Det mener Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Under et arrangement på Folkemødet på Bornholm sender de fredag et krav til regeringen om at udarbejde en dansk strategi for området.

- Når man kan bruge EU-reglerne til at sidde på en gade i København og ernære sig ved at samle flasker, så er tingene skredet.

- Når man kan komme op og tage et fritidsjob på ni-ti timer om ugen og få velfærdsydelser, så er tingene skredet.

- Vores opfordring er at lave en offensiv, dansk strategi for, hvordan man i EU kan arbejde for at rette reglerne til, siger Kristian Thulesen Dahl.

De kalder det "velfærdsturisme", når udlændinge får danske ydelser. Også de tilrejsende tiggere udgør et voksende problem.

Forud for debatten sang politikerne "Mormors Kolonihavehus". Men tempoet skred for de viseglade, og halvvejs gennem sangen "gik det helt galt" ifølge Mette Frederiksen, som havde valgt sangen.

Kristian Thulesen Dahl kom derfor med en opfordring om at følge hendes tempo:

- Nu synger Mette for.

Efter sangen gav Mette Frederiksen udtryk for, at hun savner, at regeringen vil arbejde i EU for at skabe ligestilling af "lønmodtagerrettigheder med fri bevægelighed".

- Det har aldrig været meningen med det europæiske samarbejdet, at vi skal konkurrere hinanden nedad. Tværtimod skal vi jo flytte os for at få arbejde, ikke dumpe prisen fra land til land, siger hun.

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kritiseret det, han har kaldt "jordbærplukkere, der kommer til Danmark og arbejder nogle få timer om ugen og sender en dansk børnecheck ud af landet".

Siden regeringsskiftet er der dog ikke sket det store ifølge Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der har fundet et nyt sted, hvor de kan danne parløb og sætte regeringen under pres.

Under debatten opfordrede Kristian Thulesen Dahl sine lokale partimedlemmer til at søge større samarbejde med socialdemokrater. Og den opfordring var Mette Frederiksen glad for.

- Den melding er jeg rigtig glad for, for det åbner op for et helt andet landskab efter kommunalvalget efter november. Jeg kan mærke, at der er et rigtig godt samarbejde rundt om i landet, siger Mette Frederiksen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx