Af - 23/09-13 22:24; Opdateret: 24/09-13 07:02

Rød blok vil tillade mænd at fødeRød blok vil tillade mænd at føde

Transpersoner skal have lov til at skifte køn rent juridisk uden at få en kønsskifteoperation, mener venstre side af Folketinget.

storybild

Mænd og kvinder behøver ikke at få foretaget en kønsskifteoperation for at skifte køn juridisk, mener rød blok. (Billede: Polfoto)

Det er ikke kønsdelene, der afgør, om man er kvinde eller mand. Det mener et flertal i Folketinget bestående af regeringen og Enhedslisten.

- Det er urimeligt, at man i dag stiller krav om, at man skal have skiftet køn fysisk, før man kan skifte køn juridisk, for det afgørende for transkønnede må være, hvad de føler sig som, mener De Radikales sundhedsordfører Camilla Hersom.

Hun bakkes op af sine kolleger i de to andre regeringspartier, Socialdemokraterne og SF, samt Enhedslisten.

Også selv om det betyder, at en person, der juridisk set er mand, kan blive biologisk mor.

- For 20-30 år siden var der også mange, der mente, at det ville være mærkeligt, hvis homoseksuelle par skulle kunne få børn, men det kan de jo i dag. Det er ikke seksualiteten, der afgør, om man er en god forælder, mener Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix.

LÆS OGSÅ: »Man kan ikke både være mand og kvinde«

Thomas fødte tre børn

De fire partier vil først formelt fremsætte forslaget, når en arbejdsgruppe under Justitsministeriet har afsluttet sit arbejde. Men hvis de de står fast, kan danskerne godt begynde at forberede sig på gravide mænd.

Sådan en har verden allerede set, nemlig den meget omtalte amerikaner Thomas Beatie, der skiftede køn fra kvinde til mand, men alligevel senere fik tre børn. Han havde nemlig beholdt livmoderen og æggestokkene.

Evnen til at få børn er dog ikke den eneste udfordring, hvis man tillader danskere at skifte køn juridisk uden at kroppen følger med, påpeger Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd og forfatter til bogen 'Helt uden grænser – etik og seksualitet'.

- Der er også nogle forviklinger, hvis man for eksempel skal indlægges på et sygehus – skal man så på stue med kvinder eller mænd?, spørger Birkler, der understreger, at Det Etiske Råd ikke har forholdt sig til problemstillingen.

- Et kønsskifte er både et juridisk, biologisk og socialt forhold, og man får let nogle udfordringer, når det ikke sker samtidig. Hvordan forholder vi os eksempelvis til en transseksuel kvinde, der juridisk har skiftet køn til kvinde, men som samtidig er registreret som nybagt far? Vi lever fortsat i et samfund med meget fastlåste kønskategorier, hvor fokus i højere grad bør være den person, som anmoder om hjælp, tilføjer Jacob Birkler.

LÆS OGSÅ: Esben er blevet mere sig selv efter kønsskifte

Mange rejser til udlandet
Justitsministeriet er i øjeblikket er i gang med at se på proceduren for at få kønsskifteoperationer og på sammenhængen mellem juridisk og fysisk kønsskifte efter at det – blandt andet i gårsdagens metroxpress – har mødt kritik, at det er så svært at få både operationen og den juridiske godkendelse i Danmark. Derfor rejser mange til udlandet for at få operationen.

Hos landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner står man til at få et årelangt ønske opfyldt, hvis rød bloks forslag bliver til virkelighed.

- Det er en krænkelse af menneskerettighederne at påtvinge en operation, som ikke alle ønsker, for at få anerkendt et kønsskifte, siger talsperson for transpolitik i LGBT Danmark Vibe Grevsen.

- Transkønnede har lige så meget ret til at få børn som alle mulige andre, tilføjer hun.

LÆS OGSÅ: DF: »Man kan ikke både være mand og kvinde«

LÆS OGSÅ: Esben er blevet mere sig selv efter kønsskifte

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Støjberg rasede: Nu siger to...
bt.dk
Tragedie: Ung mand død i ulykke på...
bt.dk
Christiania lukker Pusher Street: 'Vi...
bt.dk
Så er det afgjort: De skal forsøge at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx