23-årige Björg: Sexchikane er blevet en del af det at være kvinde23-årige Björg: Sexchikane er blevet en del af det at være kvinde

Knap hver anden unge dansker har været udsat for sexchikane, viser en ny undersøgelse. Kvinderne har det værst.

storybild

23-årige Björg Kristjánsdóttir læser medicin på Syddansk Universitet (Billede: Privatfoto)

En stor del af unge danskere har været udsat for seksuelt krænkende adfærd. Det viser en ny undersøgelse, som Analyse og Tal har lavet for Fagbladet 3F.

Værst ser det ud hos kvinderne, hvor hele 56,5 procent svarer, at de har oplevet grænseoverskridende tilråb, berøring og grove seksuelle kommentarer.

Og det er lige præcis den slags episoder, som er ‘hverdagssexisme’, siger forkvinden for Everyday Sexism Project, Katrine Blom, der ikke er over overrasket over de høje tal.

UHYGGELIGT: Så mange kvinder rages på i nattelivet
UHYGGELIGT: Så mange kvinder rages på i nattelivet

Skulle det alligevel komme bag på nogen, har det en god forklaring, mener hun. I Danmark bagatelliserer vi nemlig krænkende seksuel adfærd.

Når nogen siger, de ikke synes, det er rart at blive raget på eller blive råbt efter på en seksuel måde, siger vi ofte, at de skal tage det med et smil, eller at de er snerpede.
Det er forbundssekretær i 3F Søren Heisel enig i:

Bo: - Jeg er blevet taget på af piger flere gange, end jeg har taget på piger
Bo: - Jeg er blevet taget på af piger flere gange, end jeg har taget på piger

- Man skal være meget opmærksom på, at man ikke misbruger det danske frisind til at undskylde sexchikane. Seksuel chikane er uacceptabel og kan have meget alvorlige konsekvenser.

Men der kan nemt opstå uenighed om, hvornår er det sexchikane, og hvornår er det et uvelkomment kompliment.

- Og derfor skal vi lære vores kollegaer og hinanden at sige fra, så den, der chikanerer, med sikkerhed ved, at det er ubehageligt, siger Heisel.

Mænd bliver også gramset på - derfor reagerer de ikke som piger
Mænd bliver også gramset på - derfor reagerer de ikke som piger

Professor ved Institut for psykolog Annie Høgh peger på, at undersøgelsen ikke siger noget om, hvorvidt det blot er et enkelt tilråb, der er blevet sagt fra over for, eller om det er en vedvarende chikane.

- Men vi snakker meget om sex i disse år, og måske mangler man nogle klare fornemmelser af, hvor grænsen går, siger hun.

En af dem, som har oplevet det på egen krop er 23-årige Björg Kristjánsdóttir.

Et nej og et skub var ikke nok til at få en fremmed mand til at stoppe med at befamle hende.

- Hans reaktion var bare at tage fat om livet på mig. Jeg prøvede at slå ham væk, men han blev bare ved og prøvede at tage mig på brysterne. Hans venner stod passive ved siden af og sendte mig beklagende blikken, men de gjorde ikke noget, fortæller Björg Kristjánsdóttir om episoden, der fandt sted, da hun for nylig stod i garderoben til en studiestartsfest på Syddansk Universitet, hvor hun læser medicin.

20-årige Camilla: Så grænseoverskridende er fyre i byen
20-årige Camilla: Så grænseoverskridende er fyre i byen

Jeg kan ikke huske, hvordan han så ud, så jeg har ikke gjort noget ved det bagefter. Det gik så hurtigt, og jeg ikke kunne nå at registrere, hvad der foregik, fordi jeg gik i panik.
Björg Kristjánsdóttir, 23år, medicinstuderende, Syddansk Universitet.

Overgrebet var især grænseoverskridende for hende, da hun ikke kunne komme væk, fordi hun var på arbejde.

- Det handler om magt. Han synes jo sikkert, at det var sjovt at gøre sådan noget, uden at det havde konsekvenser, fordi han var der med sine venner. Han havde jo ikke gjort det, hvis han var alene.

Syv ud af ti unge kvinder er blevet gramset på mod deres vilje
Syv ud af ti unge kvinder er blevet gramset på mod deres vilje

Björg Kristjánsdóttir fortæller, at det er mere reglen end undtagelsen, at hun bliver befamlet eller på anden måde udsat for seksuel chikane, når hun er i byen.

- Så jeg er efterhånden vant til det. Men det er jo sindssygt grænseoverskridende hver gang. Det er på en måde blevet en del af det at være kvinde i offentligheden, så jeg har vænnet mig til at bare at fokusere på de folk, som er søde og rare. Det er en slags overlevelses-mekanisme, siger hun.

LÆS OGSÅ: Kun en af 60 voldtægter fører til dom: Metroxpress spørger hvorfor?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

23-årige Hans-Christian er...
bt.dk
Voldsom brand raserede i europæisk...
bt.dk
41-årige Niklas havde succes, men gik...
bt.dk
Flere tordnede mod 'sexistisk' sang:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx