Af Kristian Dam Nygaard - 14/10-17 20:29; Opdateret: 14/10-17 22:26

Det startede med influenza - nu har Susanne været afhængig i seks årDet startede med influenza - nu har Susanne været afhængig i seks år

Danske Susanne fortæller, hvordan hendes hverdag er ekstremt påvirket af hendes afhængighed.

storybild

Susanne er afhængig af næsespray. (Billede: Privat)

For seks år siden begyndte Susannes afhængighed.

Hun havde fået en ordentlig omgang influenza med tilhørende halsbetændelse. Da næsen samtidig var tilstoppet, foreslog hendes læge, at hun skulle prøve at bruge næsespray. Det skulle hun aldrig have gjort.

Overlæge på Rigshospitalet Mads Klokker advarer i dag danskerne imod brug af næsespray, da flere og flere bliver afhængige. Susannes læge understregede dengang, at hun kun skulle bruge medicinen en uge, men det slog fejl, og i dag kan hun ikke komme gennem hverdagen uden at sniffe medicin op i næsen.

Hun er så afhængig, at hun bruger det, uanset om hun er forkølet eller ej.

»Det er desværre blevet en vane at tage et pift, hver gang jeg for eksempel skal spise aftensmad eller drikke en kop kaffe. Jeg forestiller mig, at det er ligesom, når man tager stoffer. Det giver en wauw-følelse. Det letter hele vejen op til hjernen, og nu kan jeg ikke slippe det igen,« fortæller 38-årige Susanne Wennerwald til metroxpress.

Hun bruger tre pakker næsespray om ugen. En spray koster 48 kroner så med et dagligt forbrug i seks år, har hun dermed brugt omkring 45.000 kroner på sin afhængighed. Det er ikke kun et økonomisk problem, det hæmmer hende også i hverdagen.

»Jeg har nærmest mistet min lugtesans. Jeg arbejder i hjemmeplejen og kan ikke lugte, hvis de ældre mennesker for eksempel ryger i sengen. En nytårsaften sagde mine børn, at det lugtede af fyrværkeri ude i gangen. Jeg kunne ikke lugte noget. Hvis der opstår brand, har jeg ingen chance.«

For tre år siden forsøgte Susanne første gang at slippe ud af sin afhængighed, da hun var til lægen med en ny omgang halsbetændelse.

»Jeg fortalte, at jeg tog næsespray hver dag, og han gav mig et skema, som jeg skulle følge for at trappe ned. Det virkede desværre ikke,« fortæller Susanne, der i desperation kan finde på at løbe ned i kiosken klokken tolv om aftenen, hvis hun er løbet tør for næsespray.

Susanne ved godt, at hendes forbrug har taget overhånd og forsøger nu at stoppe igen..

»Jeg skal op til min læge i næste uge og lægge en ny nedtrapningsplan. Den skal være helt specifik med, hvor mange pust jeg må tage om dagen. Selvom jeg godt kan lide at tage næsespray, så er det jo også irriterende at være så afhængig af det.«

Læs her hvorfor du skal være varsom med at bruge næsespray.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde reddede to-årig dreng væk fra...
bt.dk
Nægtede at følge...
bt.dk
Filmet på video: Talte prins William...
bt.dk
Dansk Supermarked præsenterer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx