Af Ritzau - 12/11-16 07:01

Blå partier åbner for milliarder til Forsvaret på sigtBlå partier åbner for milliarder til Forsvaret på sigt

Danmark bør over tid leve op til Nato-løftet om at bruge 2,0 procent af BNP på Forsvaret, siger blå partier.

storybild

De blå partier vil endnu ikke sige, hvor pengene skal komme fra. Men de er enige om at bruge mere på Forsvaret. (Billede: Scanpix/Søren Bidstrup)

Omkring 15 milliarder kroner ekstra om året. Eller næsten lige så meget, som efterlønnen kostede årligt, før den blev beskåret.

Så meget skal de danske skatteydere betale, hvis Danmark i dag skulle leve op til at bruge 2,0 procent af BNP på Forsvaret. Ikke desto mindre er det, hvad Danmark bør gøre på sigt, lyder det fra flere partier i blå blok.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl siger:

- Det seneste forsvarsforlig må være det sidste, hvor man sparer på Forsvaret. Fra nu af handler det om, hvornår vi kan finde flere penge til Forsvaret.

- Når vi har den grundlæggende holdning, så er det fordi Nato-lande, herunder Danmark, skal være parat til at yde en forholdsmæssig større andel af de samlede forsvarsudgifter i Nato.

- Med eller uden Donald Trump, så kan vi ikke forvente, at amerikanerne vil bære så stor en del af vores forsvar, som de i virkeligheden har gjort, siger Kristian Thulesen Dahl.

Debatten om forsvarsudgifterne har fået nyt liv efter valget i USA.

Den nyvalgte præsident, Donald Trump, har i valgkampen sagt, at USA ikke nødvendigvis skal beskytte Nato-lande, der ikke lever op til løftet om at bruge 2,0 procent af BNP på landets eget forsvar.

Dermed er der lagt op til de forhandlinger om det næste forsvarsforlig, der skal aftales næste år.

Danmark bruger i øjeblikket lidt under 1,2 procent, hvilket svarer til cirka 22 milliarder kroner årligt

Liberal Alliances leder Anders Samuelsen siger om det danske Nato-løfte om at bruge 2,0 procent på forsvaret:

- Jeg synes, generelt det er en god idé at leve op til de løfter, man giver.

Spørgsmål: Og hvor hurtigt skal det ske?

- Jeg har ikke noget svar på det i dag, siger Anders Samuelsen.

Regeringen har i sin 2025-plan lagt op til at bruge 800 millioner kroner mere på sikkerhed. En del af pengene kan indgå i et kommende forsvarsforlig, har forsvarsminister Peter Christensen (V) fastslået.

Han synes personligt ikke, at Donald Trumps krav om markant øgede forsvarsbevillinger i de europæiske lande er urimeligt. Men det vil tage lang tid at komme op på 2,0 procent af BNP fastslog Peter Christensen.

De Konservatives formand Søren Pape Poulsen siger, at hans parti nu "sætter to streger under" visionen om, at et forsvarsbudget på 2,0 procent af BNP:

- Frihed er ikke gratis. Og hvis vi ønsker at leve i en verden, der er fri, så må vi også bruge nogle flere penge på vores forsvar, siger Søren Pape Poulsen.

Både DF, LA og De Konservative lægger op til, at pengene skal findes over en længere årrække. Derfor er det for tidligt at komme med konkrete finansieringsforslag, mener partierne.

Søren Pape Poulsen mener, at udmeldinger er et tegn på et skifte i dansk politik:

- For nogle få måneder siden stod vi noget alene med ønsket. Dengang lukkede folk øjnene for den nedslidning af Forsvaret, der er på vej, fordi vi skal købe nye kampfly, siger Søren Pape Poulsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Motorcyklist sendt til traumecenter...
bt.dk
Tusindvis af pendlere tages som...
bt.dk
Løkke i ny dobbeltrolle: Erhvervsfond...
bt.dk
Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx