Af - 06/02-15 07:21

Danske rovdyr er fyldt med dødelig rottegiftDanske rovdyr er fyldt med dødelig rottegift

Danmarks rotteproblemer trækker sorte spor ud i naturen. Et øget giftforbrug er ifølge ny rapport årsag til, at 99 procent af skovens rovdyr, der lever af gnavere, er inficeret med dødelig rottegift.

storybild

99 procent af alle danske rovdyr, som ræveungerne her, er ifølge ny rapport fra Miljøstyrelsen inficeret med dødelig rottegift. (Billede: Polfoto/Arkiv)

99 procent af alle danske rovdyr, som lever af gnavere, er inficeret med dødelig rottegift.

Det fastslår ny rapport, som Miljøstyrelsen udgiver i dag.

Rapporten kommer blot en uge efter, at metroxpress kunne fortælle, at tre af landets fire største byer i 2014 oplevede et rekordhøjt antal rotteanmeldelser.

Ifølge rapporten skyldes den voldsomme forgiftning af rovdyrene et øget forbrug af rottegift - de såkaldte antikoagulante rodenticider - der bruges til både privat og kommunal skadedyrsbekæmpelse samt i land- og skovbrug. Tal fra Miljøstyrelsen viser samtidig, at det samlede salg af rotte- og musegift i perioden fra 2007 til 2013 steg fra cirka 280 tons til 400 tons.

Over for metroxpress kalder en af forfatterne bag rapporten resultaterne for dybt problematiske:

- Rottegiften har samme toksiske virkning på andre pattedyr og fugle, og de kan derfor også blive dræbt af giftstofferne. De dør ikke nødvendigvis efter at have ædt en enkelt forgiftet mus eller rotte, men risikoen for toksiske effekter stiger over tid jo flere de spiser, siger Morten Elmeros, der er seniorrådgiver på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Rapporten konkluderer samtidig, at de rovdyr, som er bærere af giften, må leve med et stresset immunforsvar og risiko for blødninger i f.eks. muskulaturen og tarmene.

Hos Dansk Ornitologisk Forening er man stærkt foruroliget over resultaterne, og især det faktum, at cirka en tredjedel af alle bygninger i landzone hvert år bruger gift til at bekæmpe rotter:

- Det er virkelig triste nyheder det her, men desværre helt, som vi forventede. Det understreger vigtigheden i at stoppe brugen af gift uden for bygninger, siger biolog Knud Flensted og fortæller, at der flere gange er fundet døde rovfugle og ugler, hvor der ikke har været andre forklaringer end et meget højt indhold af muse- og rottegift.

Danmark slås med rekordmange rotter
Danmark slås med rekordmange rotter

Caroline har levet i rotte-helvede i 6 måneder
Caroline har levet i rotte-helvede i 6 måneder

Kommunen forsvarer sig i rotte-sagen fra helvede
Kommunen forsvarer sig i rotte-sagen fra helvede

Her har effektiv fælde dræbt 26.000 rotter
Her har effektiv fælde dræbt 26.000 rotter

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Intense forhandlinger i Forligsen:...
bt.dk
Søren Pind går ind i betændt debat...
bt.dk
Forsker med sønderlemmende kritik af...
bt.dk
Kæmpe dominans: Barcelona smadrer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx