19/09-17 16:11; Opdateret: 19/09-17 16:49

Minister afviser flertalsønske om at sløjfe krav til hospitalerMinister afviser flertalsønske om at sløjfe krav til hospitaler

Regeringen vil ikke droppe produktivitetskravet til hospitaler næste år, som et flertal ellers ønsker.

storybild

København. Et bredt flertal uden om regeringen vil allerede fra 1. januar 2018 annullere det produktivitetskrav, der betyder, at landets hospitaler hvert år skal levere mere for de samme penge.

Men det har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ikke tænkt sig at efterleve, slår hun fast på et samråd tirsdag.

- Vi er klar til at fjerne produktivitetskravet, som vi kender det, fra 2019. Men vi ønsker et seriøst arbejde omkring en ny, moderne styringsmodel for vores sundhedsvæsen.

- Der kan ikke bare være fri leg i forhold til at styre vores sundhedsvæsen. Dertil er det alt for vigtigt, og dertil har vi et hensyn til vores patienter og medarbejderne i sundhedsvæsenet.

Ministeren henviser til, at en arbejdsgruppe i begyndelsen af næste år kommer med forslag til et styringssystem, der kan erstatte produktivitetskravet.

Forslagene skal være oplæg til næste års forhandlinger om regionernes økonomi.

Ellen Trane Nørby henviser samtidig til, at regionerne selv har accepteret toprocentskravet i aftalen om regionernes økonomi for næste år.

- Normal praksis er, at Folketinget bakker op om aftalen mellem regeringen og regionerne, siger hun og betoner samtidig, at produktivitetskravet ikke er en "spareøvelse eller en grønthøster", som kritikere fremfører.

- Det handler om at sikre mere sundhed for pengene.

Hospitalerne har siden midten af 00'erne været underlagt produktivitetskravet. Det har effektiviseret behandlingen, men nu er tiden løbet fra ordningen, fordi aktivitet belønnes over kvalitet, lyder kritikken.

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, De Radikale og SF er modstandere af kravet.

Ellen Trane Nørby "anerkender til fulde", at flertallet uden om regeringen kan beslutte at sløjfe kravet fra 1. januar. Men hun advarer om, at det vil "underminere" aftalemodellen mellem regering og regioner:

- Jeg håber, at flertallet overvejer, hvad det betyder for det danske aftalesystem, hvis man ikke længere kan stole på de aftaler, den til enhver tid siddende regering indgår med regionerne, siger ministeren.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt modefirma beskylder dansk...
bt.dk
Tomas har fire børn med tre...
bt.dk
Overraskende opråb fra rigmand kendt...
bt.dk
Ny dildo har genial funktion:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx