Af - 10/01-14 06:28

DSB-topchef: Konkurrenter kan skade samfundetDSB-topchef: Konkurrenter kan skade samfundet

DSB-topchef Jesper Lok advarer mod for meget udbud på togdrift: Det bliver Danmark ikke et bedre land af.

storybild

(Billede: Jens Dresling/Arkiv)

Udlicitering af attraktive togstrækninger til andre operatører kan koste samfundet dyrt og true sammenhængskraften på den danske jernbane.

Så skarpt trækker DSB's administrerende direktør, Jesper Lok, i Jyllands-Posten situationen op omkring fremtidens jernbane i Danmark.

Venstre: Læg pres på DSB
Venstre: Læg pres på DSB

- Man skal tænke sig grundigt om. Der er risiko for, at man ender med at nationalisere alle tabene og alle de svære opgaver og så falder for fristelsen og privatiserer de attraktive strækninger og alle godterne, siger Jesper Lok til Jyllands-Posten.

Pendlerne raser over Kystbanens retur til DSB
Pendlerne raser over Kystbanens retur til DSB

Budskabet kommer ved indgangen til et skelsættende år for dansk jernbane. Statens togfond på 28,5 milliarder kroner skal sættes på skinner.

Samtidig skal staten i de kommende måneder forhandle en ny trafikkontrakt på plads med DSB, og flere politiske partier ønsker mere togdrift i udbud.

DSB får kystbanen tilbage i folden
DSB får kystbanen tilbage i folden

DSB-chefen forudser en barsk kamp i de kommende forhandlinger, hvor nogle af Europas store, statslige jernbaneselskaber vil forsøge at tilkæmpe sig attraktive ruter, heriblandt afgange mellem København og Aarhus.

- Der er altid en mulighed for, at en operatør kan tage sig af bare enkelte togafgange uden tilskud. Men Danmark bliver overordnet ikke et bedre land af, at man plukker nogle enkelte, relativt attraktive strækninger ud i løbet af dagen. Hvem skal så køre de tabsgivende, spørger Jesper Lok.

DSB kører over alle aftaler: Aflyser alt for mange tog
DSB kører over alle aftaler: Aflyser alt for mange tog

Brancheforeningen Dansk Tog, der kæmper for at få flere aktører på de danske skinner, afviser DSB’s bekymringer og opfordrer politikerne til at udbyde en række ruter i forbindelse med forhandlingerne med DSB.

LÆS OGSÅ: Så meget dyrere bliver det at tage toget fra nytår

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde fik 60.000 kroner for at stige...
bt.dk
Facebookvideo skulle ramme...
bt.dk
Hvad skete der? Wozniacki uddelte æg...
bt.dk
Britiske ransagning indledt hos...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx