Af Ritzau - 17/11-16 21:45; Opdateret: 17/11-16 22:05

Højere skat giver borgerlige kvaler ved PSO-aftaleHøjere skat giver borgerlige kvaler ved PSO-aftale

Bredt flertal afskaffer energiafgiften PSO ved at hæve skatten. Stik imod tidligere meldinger fra mange.

storybild

Regeringen er kommet med skiftende meldinger om, hvorvidt man kunne hæve skatten for at betale for støtte til vedvarende energi. Men nu er finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kommet frem til, at regeringen må tåle at hæve bundskatten. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Liselotte Sabroe)

Det gør ondt at hæve skatten, erkender flere borgerlige politikere torsdag aften. Ikke desto mindre er det netop, hvad et bredt flertal er blevet enige om for at få råd til at afskaffe energiafgiften PSO.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), hvis parti bestemt ikke er gået til valg på stigende skatter, kalder aftalen for en "mosaik" af finansieringselementer.

Han betegner det som en "tvangssituation".

- Vi har været nødt til at tåle, at vi hæver bundskatten, siger Hjort efter at aftalen er indgået.

Så sent som i sidste uge fastslog klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V), at regeringen havde opgivet planerne om at hæve bundskatten.

- Set i bakspejlet var det en dårlig løsning at hæve skatten, sagde han i et interview med Fyens Stiftstidende.

Også De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, erklærer sig tilfreds med aftalen. Det til trods for at han tidligere i meget klare vendinger har fastslået, at K ikke ville være med til at hæve bundskatten.

- Venstre-regeringen har lagt op til, at pengene til at afskaffe PSO’en blandt andet kan findes ved at hæve bundskatten. Det bliver dog ikke med os, har han skrevet i et indlæg på partiets hjemmeside.

- Hvis Venstre-regeringen ønsker det, så må de prøve lykken et andet sted, lød det.

Søren Pape forklarer torsdag, at han er tilfreds med, at borgerne og erhvervslivet på bundlinjen står til at vinde på aftalen, fordi elregningen jo også falder.

- Det gør ondt. Men det der er vigtig for os, er at få afskaffet PSO'en. Det er godt for virksomhederne. Det er godt os alle sammen, siger Søren Pape, der er formand for De Konservative.

Anders Samuelsen, partileder for Liberal Alliance, siger:

- Jeg går ikke ind for at hæve nogle skatter. Men samlet set ender vi med at give lettelser til erhvervslivet og borgerne for milliarder af kroner. Det kan jeg ikke sige nej til.

PSO opkræves som en afgift på forbrugerne og virksomhedernes elregning, og pengene går til at betale for omstillingen til vedvarende energi. Men EU har kendt den danske støttemodel ulovlig.

Og derfor har politikerne valgt at afskaffe afgiften og i stedet støtte vedvarende energi med penge fra finansloven.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand omkommet - faldt i iskoldt vand
bt.dk
Ny bog afslører: Prins Harry var få...
bt.dk
23-årige Enna stillede et...
bt.dk
Stjerneskuespiller vil bruge sin...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx