Af - 29/09-14 06:09; Opdateret: 29/09-14 08:05

Fødevarekontrol holder kødskandale hemmeligFødevarekontrol holder kødskandale hemmelig

En treårig dreng og op mod 130 andre er blevet syge af multi-resistent salmonella i hakkekød i en hidtil hemmeligholdt skandale.

storybild

Den 70-årige 'jyske kødkonge' slagtermester Kurt Skare får hårdt kritik fra Fødevarestyrelsen for ikke at trækkke det farlige kød tilbage. (Billede: Polfoto)

Samtidig med listeria-sagen har myndighederne i al hemmelighed efterforsket et andet stort sygdomsudbrud, som også skyldes kød, viser dokumenter, metroxpress har fået indsigt i.

En treårig dreng er blandt de 19 registrerede patienter, og Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at op imod 130 kan være blevet syge af hakket oksekød med multiresistent salmonella fra virksomheden Skare i Vejen.

Fødevarestyrelsen: Folk kan ikke huske det kød de har købt
Fødevarestyrelsen: Folk kan ikke huske det kød de har købt

Undlod at trække tilbage

Akterne afslører, at Skare den 13. juni sendte kødet ud i butikkerne, men i strid med loven undlod at trække produkterne tilbage, da et analyseresultat dagen efter viste salmonella. Så det farlige kød blev fortsat solgt, og få dage efter begyndte folk at søge læge.

- 6 af de 19 var så syge, at de blev indlagt, en med blodforgiftning, siger overlæge Kåre Mølbak, SSI.

Sygdom kunne være forhindret, hvis kødet var trukket tilbage den 14. juni, vurderer myndighederne.

Fødevarestyrelse trak ikke tilbage

Først 40 dage efter, det var sendt i butikkerne, sporede myndighederne smitten til at komme fra Skare, der ejes af den 70-årige Kurt Skare.

Men selv om Fødevarestyrelsen oplyser, at den ved, at noget af det farlige kød kan ligge i folks frysere, så afviste Fødevarestyrelsen både dengang og så sent som i går at kræve kødet trukket tilbage

-Dermed spiller Fødevarestyrelsen hasard med folkesundheden, siger fødevareekspert Orla Zinck.

Hverken Skare eller Fødevarestyrelsen vil oplyse danskerne om, hvor kødet er solgt, så de kan smide det ud.

Fortrolige oplysninger

- Der er tale om fortrolige oplysninger, hvis afsløring vil medføre væsentlig økonomisk skade for virksomheden,’ skriver Fødevarestyrelsen, som har mørkelagt betydelige dele af sagen af samme hensyn.

- Det her er en skandale af ubegribelige dimensioner, siger fødevareekspert Orla Zinck.

- Fødevarestyrelsen agerer til fare for forbrugernes helbred, når den for at beskytte Skares indtjening undlader at trække farligt nedfrosset kød tilbage og endda skjuler, hvor det er solgt, siger han.

Den hemmeligholdelse vil ifølge Zinck motivere andre til fremover at tage chancer ved at undlade at trække farlige produkter tilbage.

Oprydning

- De ved jo, at Fødevarestyrelsen støtter dem i hemmeligholdelsen, så nu må fødevareminister Dan Jørgensen (S) mandag (i dag, red.) træde i karakter og rydde i op Fødevarestyrelsens direktion, for den har totalt misforstået sin opgave, siger Sinck.

Men Fødevarestyrelsen afviser, at skulle have begået en fejl.

Kunderne ‘kan måske ikke huske, i hvilken butik de har købt kødet’ skriver Fødevarestyrelsen som en årsag til, at den ikke har krævet det farlige, nu frosne, salmonellakød tilbagetrukket.

Ompakker kød

Styrelsen ville ikke stille op til et interview, men begrunder også sin beslutning med, at 'forbrugere ompakker kød i frostposer og derfor ikke har haft mulighed for at tjekke, om de skulle have købt kød fra Skare med de angivne holdbarhedsdatoer.'

- Det var den faglige vurdering i Fødevarestyrelsen, at der ikke kunne være noget af det omfattede hakkede kød tilbage hos butikkerne og kun ganske lidt hos forbrugerne i nedfrosset tilstand’, skriver styrelsen.

Klik her for at læse hele Fødevarestyrelsens forklaring til metroxpress.

Læs flere svar i sagen fra Fødevarestyrelsen her.

'Der er ingen tvivl om, at Skare har handlet kritisabelt og derfor sanktioneres med en bøde på samlet 30.000 kroner for manglende overholdelse af deres procedurer for håndtering af analyseresultater,' skriver styrelsen.

Afviser skyld

Skare vil heller ikke medvirke i et interview, men skriver, at Skare ikke er ‘bekendt med, at Fødevarestyrelsen eller andre myndigheder, har påstået eller påstår, har påvist eller dokumenteret, at forbrugere skulle være blevet dårlige af kød fra virksomheden (Skare, red.) eller dennes underleverandører.'

Men Fødevarestyrelsen dokumenterer over for metroxpress, at dokumentationen er sendt til Skare.

Skare erkender til gengæld, at der som følge af ‘en dybt beklagelig menneskelig fejl’ ikke skete tilbagetrækning af kød med salmonella.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Beredskabsstyrelsen advarer grill- og...
bt.dk
Dansk koncern på vej i ny stor...
bt.dk
Skærpet mistanke: Populær plastik kan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx