Af - 03/02-16 22:43

Minister vil have samme EU-aftale som briterneMinister vil have samme EU-aftale som briterne

Kristian Jensen vil ride med på bølgen, når Storbritannien forhandler ny aftale med EU.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Virginia Mayo)

Den danske regering vil forsøge at benytte en eventuel ny aftale mellem EU og Storbritannien til at sikre sig mulighed for at begrænse andre EU-borgeres adgang til sociale ydelser i Danmark.

Det skriver Politiken torsdag.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) forklarer, at regeringen kan støtte EU’s udspil til en aftale med Storbritannien, men i de kommende uger vil den arbejde for at skaffe opbakning til, at andre EU-lande også kan udnytte de indrømmelser, som briterne har fået.

Fredag kommer premierminister David Cameron på besøg i Danmark som en del af en europæisk rundrejse for netop at diskutere sagen.

- Vi kunne godt tænke os, at der også på nogle flere af vores velfærdsydelser var en sikkerhed for, at vi selv definerede, hvordan vores udvikling skal være, siger Kristian Jensen til Politiken.

Løkke ser positivt på EU-udspil til britiske krav
Løkke ser positivt på EU-udspil til britiske krav

Meget tyder på, at Danmark og andre medlemslande kan bruge aftalen mellem EU og Storbritannien til at justere reglerne for udbetaling af børnecheck. Konkret skal størrelsen på børnechecken fremover kunne justeres efter leveomkostningerne i det land, hvor den sendes hen.

Til gengæld er det usikkert, hvorvidt Danmark og andre lande kan blive omfattet af den såkaldte nødbremse, der gør det muligt at udelukke vandrende arbejdstagere fra andre EU-lande fra visse sociale ydelser i flere år, hvis en ekstraordinær tilstrømning skaber »alvorlige vanskeligheder« for landets arbejdsmarked og offentlige system. Formand for EU-kommissionen Jean-Claude Juncker omtaler den såkaldte nødbremse som 'skræddersyet til bekymringerne i Storbritannien'.

Cameron besøger Løkke fredag efter aflysning i sidste uge
Cameron besøger Løkke fredag efter aflysning i sidste uge

Endnu er der tale om et udkast, som Danmark og de øvrige lande skal forhandle på et EU-topmøde senere i februar.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl tager meldingen fra Kristian Jensen som et af flere tegn på, at Venstre »flytter sig« i debatten om velfærdsydelser til vandrende arbejdstagere, der har stået på i flere år.

- Kristian Jensen har i hvert fald tidligere ikke forholdt sig så kritisk til det EU-system, der gør det svært for os at styre de her ting, siger Thulesen Dahl til Politiken.

LÆS OGSÅ: Cameron: Britisk EU-afstemning kan komme meget snart

LÆS OGSÅ: EU vil give briterne en nødbremse på velfærdsydelser

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx