Af - 19/06-15 12:08; Opdateret: 19/06-15 12:57

OVERSIGT: Her er valgets vindere og tabereOVERSIGT: Her er valgets vindere og tabere

Hvem står og hoverer på sejrstronen - og hvem ligger og græder snot derhjemme? Valgets ultimative vindere og tabere ifølge politisk kommentator, Henrik Qvortrup.

Bildstrecke im Grossformat »

Stemningsbilleder fra Christiansborg efter valget.

Den ultimative vinder:
Det kommer nok ikke bag på nogen, at Dansk Folkeparti står som en klar vinder i valget. Det lykkedes Kristian Thulesen Dahl og co. at hive hele 37 mandater hjem - det er 15 mere end ved sidste valg.

- Kristian Thulesen Dahl har gjort det forrygende. DF snyder alt og alle - også meningsmålingerne. Socialdemokraterne hader det, men Dansk Folkeparti er jo nok Danmarks største arbejderparti nu, siger metroxpress' politiske kommentator Henrik Qvortrup.

De kan også juble
Både Liberal Alliance og Alternativet kan tillade sig at have et stort smil på. Liberal Alliance hiver 13 mandater hjem - det er en fremgang på fire mandater siden sidste valg.

- Anders Samuelsen og Liberal Alliance er mega glade. De føler sig som vindere. De får fremgang og kan regne med indflydelse, vurderer Henrik Qvortrup.

Valgets helt store joker, Uffe Elbæk og Alternativet får hele ni mandater.

- Det er en kæmpe sejr for Alternativet. Men hvad skal de lave nu? De kommer til at trisse lidt rundt på Christiansborg. Så kan de bruge deres platform til at sige, at vi skal være søde og rare mod hinanden, men de får ingen politisk magt eller indflydelse.

De mellemfornøjede
Hos Venstre og Konservative er man glade, men deres valgresultater er ikke imponerende.
Venstre hev betydeligt færre mandater hjem end ved sidste valg, men ender på 34 mandater og ikke mindst nøglen til statsministeriet.

- Lars Løkke er en sejrsherre, men det er jo en underlig sejr. De fik et rigtig dårligt valgresultat, men han fik hvad han gik efter - statsministerposten, og det betyder meget for selvforståelsen i Venstre, siger Henrik Qvortrup.

Konservative går to mandater tilbage og endte som det mindste parti i Folketinget med seks mandater.

- Det er et skidt resultat for Konservative, men de får deres partileder Søren Pape ind. Det var ikke engang selvskrevet før valget. Og så kan de regne med at få indflydelse, det har de savnet, forklarer Henrik Qvortrup.

De triste

Mundvigen hænger en del hos Socialdemokraterne og Enhedslisten.

(Bild: Polfoto)

Socialdemokraterne får fremgang, og kan stolt kalde sig Danmarks største parti, men de mister nøglerne til statsministeriet.

- De har både vundet og tabt - de ville nok gerne have byttet med Venstre, lyder det fra Qvortrup.

Enhedslisten går to mandater frem og ender på 14 mandater. De er nu Danmarks fjerde største parti, men er triste over at Lars Løkke har overtaget nøglerne.

De græder snot

Radikale Venstre og SF taber mange mandater. Radikale Venstre taber 9 mandater, og det tror Henrik Qvortrup ikke de er tilfredse med.

- Det bliver en periode, hvor de kan sige en masse ting, men har ikke en afgørende indflydelse - det er de ikke vant til. De får den lidt ærgrelige rolle, som Konservative har haft de seneste fire år.

SF går hele ni mandater tilbage og får heller ingen indflydelse, vurderer Qvortrup.

De ultimative tabere

Kristendemokraterne kom ikke ind - og må være valgets store tabere, også selvom det var forventeligt.

- De er taber stort, der er ikke meget mere at sige til det, lyder det fra Henrik Qvortrup.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx