TV: Kravl med op i Tivolis højeste tårn - hvis du altså tør?TV: Kravl med op i Tivolis højeste tårn - hvis du altså tør?

Metroxpress har eksklusivt fået lov til at tage turen op i Tivolis højeste forlystelse - Himmelskibet - som strækker sig 80 meter over jorden. Følg med op i højden og mærk suset over byens tage.

Himmelskibet i Tivoli i København er 80 meter højt, og på toppen er der en fantastisk udsigt. Følg med op og kig udover. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Selvom langt de fleste danskere har en arbejdsdag, der hedder 8-16 og indebærer mange timer på kontor med bagdelen solidt plantet i en kontorstol, findes der danskere, som hver dag vover liv og lemmer i et job, hvor et konstant forhøjet alarmberedskab er en nødvendighed.

Deres job indebærer nemlig adrenalinfyldte udfordringer, som kræver ultimativ dedikation, koncentration og nærvær, da den mindste fejl eller forglemmelse kan få fatale konsekvenser.

Én af disse 'hverdagens vovehalse' er Jørn Andersen. Reparatør i Himmelskibet - den højeste forlystelse i Tivoli i København, som strækker sig 80 meter fra bund til top.

Metroxpress møder ham for foden af tårnet, hvor han fortæller om, hvordan det dagligt er at bevæge sig rundt i højderne, og hvordan det er at have et job, hvor selv det mindste fejltrin kan blive det sidste.

- De første par gange jeg var deroppe, var jeg meget nervøs. Der skælvede i hele kroppen og især i mine ben. Man tænker hele tiden på, om man falder ned, fortæller Jørn Andersen om sin nervepirrende jomfrutur i det 80 meter høje metaltårn.

Heldigvis er der for Jørn og kollegerne altid 100 procent fokus på sikkerhed, og lige meget hvor de befinder sig på tårnet, er de koblet fast mindst én sted, så de ikke kan falde ned.

Men på trods af, at Jørn efterhånden er en rutineret klatrer, kan han stadig mærke hjertet galopere og kroppen gyse, når teknikken driller. Især på regnvåde eller isglatte dage i blæsevejr:

- Selvom jeg føler mig tryg og ved, at sikkerheden er i orden, må det aldrig blive rutine. Gør det det, sker fejlene, og de kan være dyre heroppe, siger Jørn og forklarer, hvornår pulsen kommer på overarbejde.

- Hvis vi skal have nogle tunge ting med op, og man skal hænge på en ubekvem måde, så mærker man frygten, siger han.

350 trin - lige op

For at nå helt til tops i det mørkegrønne metaltårn, skal man sætte fødder og hænder på over 350 trin. Der er derfor god chance for, at både arme og ben syrer til på vej op, og det er en ekstra (ubehagelig) udfordring på kolde vinterdage, når blæsten river i tårnet, og der ligger is på trinene.


Men udfordringerne afholder ikke Jørn Andersen fra at udføre sit arbejde og klatre op i skyerne.

- Det spændende, ved et job som dette, er, at der ikke er to dage som er ens. Du ved ikke, hvad du møder ind til om morgenen, og du har ikke den der bunke papirer på skrivebordet, siger han og fortæller, at usikkerheden og frygten for at falde ned nok altid vil ligge lidt i baghovedet, men at han med årene er blevet mere bekvem og tryg i sit job. Og som han siger: Når man først er i det, så er det helt okay.

- Men man skal kunne arbejde i højderne og kunne tåle presset. Ellers må man blive på landjorden, siger han til metroxpress' udsendte, som bestemt også kunne mærke suset og adrenalinen i kroppen, da de 80 meter og 350 trin blev besteget.

Øverst i tårnet - 80 meter oppe - er der en guldkuppel, hvor man kan tage et velfortjent hvil, inden turen går ned igen. En tur, der indebærer arm- og fodkoordinering på 350 trin.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx