Dyrlæger kritiserer politiets beviser mod ‘ulovlige’ hundeDyrlæger kritiserer politiets beviser mod ‘ulovlige’ hunde

Politiet har i flere sager brugt billeder som bevis for, at der er begrundet mistanke om, at en hund indeholder spor af en ulovlige hunderace. Fremtrædende dyrlæger har gentagne gange afvist politiets beviser og slået fast, at billeder ikke kan bruges i sagerne.

storybild

Dette billede indgår i en aktuel retssag ved Østre Landsret, hvor ejeren er blevet bedt om at bevise, at hundene ikke indeholder spor af den ulovlige hunderace Amstaff. I retten udtalte en dyrlæge, at han med 99,9 procent sikkerhed vurderede, at hundene på billedet indeholder den ulovlige race, selv om landets førende dyrlæger slår fast, at man intet kan sige ud fra et billede.

I sager, hvor der ifølge politiet er begrundet mistanke om, at en hund indeholder spor af en ulovlig hunderace og derfor skal aflives, er det billeder af hunden, der er blevet brugt som bevis.

Men billeder siger intet om hundens racemæssige sammensætning.

Det fastslår dyrlæge Pernille Blok-Riisom, en af fem særlige hundesagkyndige, som er udpeget af Fødevarestyrelsen som eksperter i hundesager.

- Ingen dyrlæger kan sige noget ud om en hunds race ud fra et billede. Heller ikke en fysisk undersøgelse kan sige noget som helst, fastslår Pernille Blok-Riisom.

Frigg og Marley har siddet i et bur i 766 dage
Frigg og Marley har siddet i et bur i 766 dage

Siden hundeloven blev indført i 2010 er hun og de øvrige fire fageksperter gentagne gange blevet kontaktet af politiet, der vil have dem til at vurdere, om en blandingshund indeholder en ulovlig hunderace ud fra billeder. Alle gange har de klart afvist politiet.

- Vi er flere gange blevet kontaktet af politiet for at udtale os om en hunds race ud fra et billede. De har også spurgt, om vi vil se hunden. Vi har hver gang pointeret, at det ikke er muligt at udtale sig ud fra et billede eller en fysisk undersøgelse. Det er kun muligt at sige, om den ligner, men det er en subjektiv vurdering og det vil være veterinærfagligt forkert at anvende som bevis, siger hun.

Trods fageksperternes klare afvisning har politiet alligevel brugt billederne som beviser i en række sager. Metroxpress har kendskab til flere konkrete sager, hvor politiet har brugt den samme dyrlæge - som har en klinik i Sønderjylland - til at udtale sig om en hunds race på baggrund af billeder.

Dyrlægen ønsker ikke at udtale sig til metroxpress.

I en verserende sag ved Østre Landsret, der handler om, hvorvidt to hunde indeholder den ulovlige race Amstaff, bliver en række billeder brugt som bevis for, at der skulle være begrundet mistanke om, at de to hunde er ulovlige.

Sagen mod hundeejeren - som skal modbevise politiets mistanke - bliver ført af Fyns Politi.

Danmark afliver en ‘ulovlig’ hund hver fjerde dag
Danmark afliver en ‘ulovlig’ hund hver fjerde dag

I sagen vurderer dyrlægen fra Sønderjylland ud fra billederne, at hundene var ulovlige. I retten spurgte advokaten for de to hundeejere, Poul Hvilsted, ind til dyrlægens vurdering.

- De er kun vurderet ud fra billeder, der er taget ind gennem et vindue. Det er selvfølgelig bedst, hvis man står overfor hundene, men det kan godt lade sig gøre, lød det fra den sønderjyske dyrlæge i retten, der sagde han var 99,9 procent sikker i sin vurdering.

Bruger du fotografier hver gang, du vurderer hunde?
- Ja. De viser meget om hundene, lød svaret fra dyrlægen.

Dette billede - og en række andre, lignende billeder af hundene - er blevet fremlagt i retten og er det, som den pågældende dyrlæge har udtalt sig på baggrund af. Metroxpress har forelagt billederne for Anne Sørensen, formand for sektion for hund, kat og smådyr i Dyrlægeforeningen. Hun udtaler: “Billederne kan være blandingshund af helt lovlige racer. Man kan ikke sige hverken at det er, eller at det ikke er en hund der indeholder noget af en forbudt race.”

Fyns Politi afviser over for metroxpress, at beslutningen om at aflive en hund alene sker på baggrund af fotos:

- Der sker altid en dyrlægefaglig undersøgelse og en helhedsvurdering af hunden samt en høring af ejeren i disse sager. Så afgørelsen bliver truffet på baggrund af en grundig efterforskning.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx