Af Ritzau - 08/03-17 14:07

1000 danske soldater i ny enhed står på spring for Nato1000 danske soldater i ny enhed står på spring for Nato

Statsministeren og forsvarsministeren besøgte dansk Nato-styrke under skarp øvelse i Vestjylland.

storybild

Fører af en pansret mandskabsvogn under øvelse i Oksbøl 8. marts 2017. Øvelsen skal styrke den danske enhed på godt 1000 mand, der gennem 2017 skal stå klar til at rykke ud som en del af Natos spydspidsstyrke, VJTF. (Billede: Free)

På rad og række står de klar med grønmalede hoveder stikkende op af uniformerne og foran deres camouflerede, pansrede mandskabs- og kampvogne.

Det er iskoldt i øvelsesterrænet ved Oksbøl, men de hundredvis af soldater står ret i vinden, mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) taler til dem.

- I er kommet hertil fra kaserner i hele landet, men her er I én enhed, en slagkraftig enhed som er klar for alvor, siger statsministeren.

De forsamlede soldater er en del af Danmarks bidrag til Nato og indgår som noget nyt i alliancens særlige spydspidsstyrke, Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), der skal kunne rykke ud og slås med få dages varsel.

Samlet stiller Danmark med godt 1000 soldater til VJTF, som frem til nytår skal være klar til at møde eksempelvis russiske styrker i øst, hvis præsident Putins ekspansive drømme igen bliver for konkrete.

Derfor håber statsministeren da heller ikke, at den danske Nato-enhed reelt kommer i spil.

- Det er lidt med jer som med læger, man håber mest af alt, at man overhovedet ikke får brug for jer, siger Lars Løkke Rasmussen.

Efter statsministerens tale forsvinder soldaterne ned i maverne på de mange panserkøretøjer for at køre ud på en ugelang øvelse i Oksbøl-terrænet.

- God krig, råber de forinden til hinanden.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) følger dem på vej i en pansret mandskabsvogn, og på behørig afstand kan han se de danske kampvogne gå i stilling og begynde et heftigt bombardement af en imaginær fjende ved Vesterhavet.

Danmark er af blandt andet USA blevet kritiseret for ikke at levere nok til Vestens fælles forsvar, fordi andelen af det danske bnp brugt på Forsvaret er langt under Natos krav om to procent.

Derfor skal vi ifølge forsvarsministeren også tilføre Forsvaret midler, når det nye forsvarsforlig skal forhandles på plads senere på året.

Efter en dag i de danske styrkers selskab mener han dog ikke, at vi har noget at skamme os over.

- Vi er jo et værdsat medlem, der leverer høj kvalitet i alle de internationale samarbejder, vi er med i.

- Ligesom vores nabolande skal vi til at bruge flere penge på Forsvaret, men vi får altså meget for forsvarskronerne, som det er i dag, siger forsvarsministeren.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx