Af - 01/11-16 19:13; Opdateret: 01/11-16 21:08

Ny måling: Vælgerne flygter fortsat fra Dansk FolkepartiNy måling: Vælgerne flygter fortsat fra Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti fortsætter med at dykke i meningsmålingerne og står nu til at det dårligste resultat i fire år, viser ny måling. Sagen om muligt fusk med EU-midler koster dyrt, vurderer politisk kommentator.

storybild

Dansk Folkeparti er gået fra at blive det største parti i blå blok ved valget i 2015, hvor partiet fik 21,1 procent af stemmerne, til nu at stå til 14,5 procent i en ny Yougov-måling. Den seneste uge har blandt andre Voxmeter målt partiet til 15,8 procent, Megafon 15,9 procent af stemmerne. (Billede: Jens Nørgaard Larsen)

- Messershit.

Sådan begrunder en utilfreds vælger, hvorfor han i dag ville sætte sit kryds hos Alternativet frem for Dansk Folkeparti, som han stemte på ved det seneste valg. Og han er langtfra den eneste, der vender DF ryggen.

I en ny meningsmåling, som Yougov har foretaget for metroxpress, ville partiet få 14,5 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag, mod 21,1 procent ved folketingsvalget sidste år. Dermed ville partiet miste 12 af sine 37 mandater i Folketinget.

Det er den laveste Yougov-måling, DF har fået siden november 2012, og den er blot den seneste i rækken af målinger, der giver et hak i tuden til DF efter sagen om partiets brug af EU-midler blev afsløret af Ekstra Bladet.

- Nu begynder det at gøre nas. Snebolden ruller, og den bliver bare større og større. Det her er blevet sagen, der ikke vil dø for Dansk Folkeparti, siger metroxpress’ politiske kommentator Henrik Qvortrup, som peger på, at DF ikke har været i stand til at stoppe vælgerflugten ved at sætte andre dagsordener i medierne.

Qvortrup: Chokmåling får DF til at stå ENDNU mere fast
Qvortrup: Chokmåling får DF til at stå ENDNU mere fast

- De har heller ikke fået lov til at udøve den krisehåndtering, de gerne ville, ved at betale pengene tilbage. Den plan har EU stukket en kæp i hjulet på. De har heller ikke fået lov til at tale om udlændinge og pensionister. Og de har jo sådan set gjort mange af de rigtige ting for at lukke sagen: De har beklaget, sagt undskyld, forsøgt at sige, at problemet ikke kun handler om DF. Alle topfigurer har stillet sig til rådighed, men det hjælper ikke, siger Henrik Qvortrup.

Det er Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ikke helt enig i.

- Vi har gjort alt, hvad vi kan gøre. Men det er ikke det samme som, at man kan forvente, at der ikke kommer en reaktion i vælgerkorpset. Man kan måske forestille sig, hvad der ville være sket, hvis vi ikke havde gjort det? siger formanden, der kalder vælgerlussingen "forudsigelig".

Faktisk er de mange knubs i meningsmålinger lige efter den politiske ABC, mener han. Og Dansk Folkeparti ømmer sig.

- Det er en af de mest udfordrende situationer, Dansk Folkeparti har været i i partiets historie. Men vi skal selvfølgelig igennem det her, og det kommer man jo ikke på en dag eller to, siger Kristian Thulesen Dahl.

De dårlige målinger kan også give problemer på de indre linjer, vurderer Henrik Qvortrup.

Det politiske barometer er baseret på interview med 1.020 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Panelet i perioden 27. til 31. oktober 2016. Stikprøven er repræsentativ på køn, alder, geografi, samt stemmeafgivelse ved valget den 18. juni 2015. Den maksimale usikkerhed i undersøgelsen er +/- 3,1% (procentpoint).

"Det bliver farligt, hvis flere i partiets folketingsgruppe begynder at ryste på hænderne, fordi de kan se, at hvis de her målinger holder stik, så kommer en fjerdedel af gruppen ikke ind næste gang. Hvis de begynder at udtale sig kritisk om ledelsen, så udvikler krisen sig, og det er livsfarligt for et politisk parti.“
Henrik Qvortrup, politisk kommentator, metroxpress

LÆS OGSÅ: DF-formand efter chokmåling: Det kræver en hård kamp at vinde vælgerne tilbage

LÆS OGSÅ: Ny måling giver vælgerlussing til Dansk Folkeparti

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sys Bjerre brød igennem med en sang...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Mads Steffensen afslører: På lørdag...
bt.dk
Politiet om meldinger om skud i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx