Af - 17/10-16 17:57

Galt eller genialt: Er det her årets ondeste julekalender?Galt eller genialt: Er det her årets ondeste julekalender?

Chokoladejulekalenderen får nu konkurrence af en kalender med frugtstænger og frugtkugler. Den er ikke nødvendigvis det sunde valg, siger ekspert.

storybild

(Billede: Produktfoto)

“Så er man altså den ondeste speltmor fra helvede (aka Østerbro) hvis man køber den,” lyder det fra bloggeren Mascha Vang på Facebook.

Hun reagerer på en julekalender, hvor de klassiske små chokolader er erstattet af tørret frugt. Billedet af kalenderen er blevet delt på sociale medier i weekenden.

- Jeg synes, det er fint med opmærksomheden omkring julekalenderen. Det er en kalender, der ser ud til at dele vandene. For det er helt fair, at der er nogle, der ikke synes om den. Men vi har også fået mange positive tilkendegivelser fra folk, der ikke er interesserede i at give deres barn slik hver dag, siger direktør i House of Denmark, Lars Haahr, der står bag kalenderen, som i år er i handelen for første gang.

- Vi kom på ideen til julekalenderen her, da vi kunne se stigende efterspørgsel af et sundt alternativ fra forældre, der ikke ønsker, deres børn skal have slik hver morgen. Der er tørret frugt sundere, siger Lars Haahr.

Julekalenderen indeholder blandt andet små frugtstænger, frugtkugler, rosiner og frugtsnacks baseret på frugtpuré. Men er julekalenderen så også det sunde valg for de små?

Julekalenderen fra Frugi er sundere end eksempelvis vingummibamser, vurderer Preben Vestergaard Hansen, der er kandidat i Human Ernæring og Husholdningsvidenskab og underviser ved Professionshøjskolen Metropol.

Men samtidig er frugt-julekalenderen heller ikke direkte sund, påpeger han efter et kig på ingredienslisten.

- Ud fra et sundhedsfagligt synspunkt er hovedproblemet for de her produkter et højt indhold af naturligt forekommende sukkerarter, siger Preben Vestergaard Hansen.

Selv om sukkeret kommer fra frugt, kan man ikke sammenstille det med frisk frugt. Der er eksempelvis 14 gram frugtsukker i en vindrue, men 55 gram frugtsukker i en rosin - ud af 100 gram. Og sukkeret i den tørrede frugt kan på samme måde som slik give huller i tænderne og det tæller med i kalorieregnskabet, påpeger han.

- Man kan sige, at det er så langt væk, man kan komme fra frisk frugt, siger Preben Vestergaard Hansen om indholdet af æblepulver, hindbærpulver, saft fra koncentrat og puré i flere af kalenderens overraskelser.

- Hvis man kunne købe en chokoladejulekalender til børn med et højt kakaoindhold, ville det være at foretrække. For kakao i visse mængder er sundt på grund af blandt andet antioxidanter. Disse findes også i tørret frugt, men slet ikke i samme mængder, siger Preben Vestergaard Hansen.

Afbryd aldrig denne irriterende vane - den er god for blodomløbet
Afbryd aldrig denne irriterende vane - den er god for blodomløbet

Derfor skal du begynde din slankekur i oktober!
Derfor skal du begynde din slankekur i oktober!

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx