Af Berit Hartung - 18/01-18 07:55

Dræbt storebror, mistet barn og vansiret ansigt: Broen-stjerne fortæller om sin traumatiserende fortidDræbt storebror, mistet barn og vansiret ansigt: Broen-stjerne fortæller om sin traumatiserende fortid

Sofias liv rummer store sorger

storybild

Sofia Helin spiller hovedrollen som den mærkelige og traumatiserede efterforsker Saga Norén i tv-dramaet 'Broen.' Privat har hendes liv heller ikke været en dans på roser. (Arkivfoto) (Billede: Malte Kristiansen)

Tabet af et ufødt barn. En trafikdræbt storebror og en cykelulykke, der mærkede hendes ansigt for altid. Den svenske skuespiller Sofia Helins liv rummer store sorger og mørke skygger. 

Hver søndag kan du opleve hende som den mystiske, svenske politiefterforsker Saga Norén i DRs hit-serie 'Broen': Hun er en hamrende dygtig politibetjent, der ikke har det store begreb om, hvordan man gebærder sig i sociale sammenhænge. Hun opfatter de fleste ting bogstaveligt. Siger, hvad hun tænker og kommer uforvarende til at træde kolleger og andre over tæerne, fordi hun ikke forstår de gængse sociale konventioner.

Holdet bag 'Broens' fjerde sæson. (Billede: Sarah Christine Nørgaard)

Den svenske skuespiller Sofia Helin, som lægger krop og stemme til Saga Norén, har selv beskrevet rollen som at bære et 'beton-kostume.' Hendes karakter i den populære DR-serie smiler sjældent, griner aldrig og er slet ikke til hygge og smalltalk.

Efterhånden, som serien skrider frem, får seerne indblik i Sagas egne dæmoner, hvor blandt andet en syg mor og en død søster spøger i fortiden.

Har du også undret dig over denne detalje i DR-serie? Her er forklaringen

Privat slås 45-årige Sofia Helin med sine egne traumer. I et radiointerview i 2014 fortalte hun åbenhjertigt, hvordan hun og ægtemanden Daniel Götschenhjelm på et tidspunkt mistede et ufødt barn.

»Ligesom min farmor, så har jeg født flere børn, end jeg har set vokse op. Af tre, har jeg fået lov at beholde to,« fortalte hun ifølge svenske Aftonbladet til programmet 'Sommer'.

Hun gik ikke i detaljer med, hvornår hændelsen fandt sted, men hun beskrev tiden efter barnets død som uklar og tåget.

»Jeg så verden, men min øjne kunne ikke forstå, hvad alle havde så travlt med, og hvad meningen var med de skønne ting i livet,« fortalte hun dengang.

(Billede: Sophia Juliane Lydolph)

Skuespillerens mand er præst, og hun forklarede i interviewet, at hun og familien 'fandt trøst i Gud.' Hun har heller aldrig lagt skjul på, at hun har gået i terapi i over 20 år.

Broen-forfatter: Saga skulle dø i første sæson

Allerede som spæd blev Sofia Helins liv nemlig ramt af en tragedie, da hendes storebror blev ramt af en bil og dræbt. På det tidspunkt var hun bare ti dage gammel.

Overfor Dagbladet beskrev hun i 2013, hvordan dødsfaldet ødelagde familien: Hendes far blev alkoholiker, og forældrene blev skilt, da hun var fire år gammel.

»Den grundlæggende tryghed i mit liv blev ødelagt, da jeg var barn. Jeg holdt mine følelser for mig selv, men jeg lærte meget af at observere verden omkring mig.«

Trofaste seere af hitserien, som er produceret i samarbejde mellem Danmarks Radio og svenske SVT, har sikkert bemærket, at den svenske kriminalkommissær har et ar over munden. Det skyldes, at hun som 24-årig styrtede på cykel og smadrede ansigtet.

»Dynamoen løsnede sig og sad fast i hjulet. Jeg ramte asfalten med ansigtet først. Kæbebenet, tænder og læber. Alt var helt ødelagt,« har hun tidligere fortalt Dagbladet Magasinet.

I begyndelsen kunne hun ikke kende sig selv, men efter et stykke tid lærte hun at leve med sit nye udseende:

»Efterhånden kom følelsen af, at det nye udseende passede ganske godt til mig som person. At jeg var mere rigtig med ar end uden. At arret bedre fortæller, hvem jeg rent faktisk er.«

Denne vinter løber sæson fire af 'Broen' over skærmen, og det bliver den sidste. Krimiserien sendes hver søndag klokken 20.

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sviende beskyldninger mod prins...
bt.dk
Zuckerberg indrømmer: Vi har 'begået...
bt.dk
Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
Vil gå hele vejen i MMA: Jeg kan slå...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx