Af Anna Lund, Videnskab.dk - 22/02-14 08:22

Danskere vil forstå kaskelothvalers sprogDanskere vil forstå kaskelothvalers sprog

Med nyt avanceret måleudstyr skal hvalernes sprog nu afkodes fuldstændigt i dansk forskningsprojekt.

storybild

(Billede: Polfoto/AP)

For første gang vil et forskningsprojekt undersøge og forene alle de forskellige komponenter, der udgør kaskelothvalernes kommunikation – deres naturlige lyde og sprog, bevægelser og opførsel.

Forskerne ved allerede, at kaskelothvaler både har et fælles sprog og deres egne dialekter, som de bruger til at fortælle fremmede ved møder i oceanerne, om de og deres familiegruppe eksempelvis hører til i Caribien eller Atlanten.

Men betydningen af de enkelte kliklyde, som udgør hvalernes sprog, skal nu sættes i sammenhæng – også med deres fysiske opførsel, når de kommunikerer.
Det foregår i et nyt forskningsprojekt med støtte fra Det Frie Forskningsråd.

Læs også hos Videnskab.dk: Hør en hval tale som et menneske

Forskernes undersøgelser vil foregå ud for øen Dominica i Caribien, hvor der lever over 400 kaskelothvaler. Fire-fem hvaler - alle fra samme, men dagligt skiftende familiegrupper - skal studeres.

Projektet kan kun lade sig gøre med en kombination af alt det nyeste teknologiske udstyr fra Århus Universitet og forskeren Shane Geros ekspertviden.
Shane Gero er fra Canada og har i over ti år fulgt kaskelotfamilier i Caribien tæt på. Han ved derfor meget om hvalernes sociale adfærd, familiegrupper, bevægelsesmønstre, individuelle DNA og deres overordnede kommunikation.

- Vi er nu i stand til både at optage hvalerne i overfladen og hele vejen nedad i dybet. Samtidig kan vi studere hvalernes stilling i vandet, når de hviler, kommunikerer med deres unger eller advarer familiegruppen om fare, siger Shane Gero.

Han arbejder de næste to et halvt år som postdoc på Århus Universitet i samarbejde med professor Peter Teglberg Madsen ved Institut for Bioscience – Zoofysiologi og står for projektet.
Feltarbejdet til havs vil foregå i april og maj i år og 2015.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor strander kaskelotter?

Det nye projekt skal detaljeret gå i dybden med kaskelothvalernes forskellige kommunikation. Forskerne ved allerede, at kaskelothvaler har forskellige udtryksmåder – alt efter situation og det sted i verdenshavene, hvor de lever:

- Hvalerne har et sprogudtryk, når de præsenterer sig som kulturel gruppe - altså fortæller om de kommer fra for eksempel Caribien eller Atlanterhavet; og et andet, når de kommunikerer indenfor deres familie eller markerer sig helt individuelt, forklarer Shane Gero.

Han demonstrerer selv ved at efterligne hvalernes forskellige kliklyde, kaldet 'codaer' – en slags morsesignaler:

- Klik-klik-klik-klik-klik. Fem hurtige lyde i rap kender vi fra alle kaskelothvaler uanset, hvor i verden de kommer fra. Mens lyden klik-klik… klik-klik-klik er mere individuel og også kan udsendes i meget forskellige styrker og frekvenser.

Læs mere om kaskelotternes sprog, og hvordan undersøgelserne rent praktisk skal udføres, i resten af artiklen på Videnskab.dk.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Casper Christensen afslører: Det sker...
bt.dk
Mentalerklæring: Så høj er Peter...
bt.dk
Kendt forsvarsadvokat: Derfor er...
bt.dk
Medie: Dansk ligaklub begæret konkurs
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx