Af - 02/05-14 18:21

Meningsmåling: DF vinder jordskredssejr ved EU-valgetMeningsmåling: DF vinder jordskredssejr ved EU-valget

Dansk Folkeparti står til at blive den helt store vinder, mens De Konservatives spidskandidat Bendt Bendtsen ser ud til at ryge helt ud.

storybild

Morten Messerschmidt sluger mange stemmer ved EU-valget, vurderer en valgforsker. (Billede: Polfoto/Astrid Dalum/arkiv)

Det er efterhånden en gammel nyhed, at det går godt for Dansk Folkeparti i meningsmålingerne. Men en ny en af slagsen er alligevel ekstra godt nyt for DF'erne: Partiet står nemlig til at få flest stemmer af alle ved denne måneds valg til Europaparlamentet.

Meningsmålingen er foretaget af Epinion for Danmarks Radio og viser, at Dansk Folkeparti vil få mere end hver fjerde stemme. Kort efter følger Venstre, mens Socialdemokraterne blot er tredjestørste parti med 22,4 procent af stemmerne.

V angriber Messerschmidt: Homoforslag er valgkampsstunt
V angriber Messerschmidt: Homoforslag er valgkampsstunt

- Jeg tror i særdeleshed, at Morten Messerschmidt er et selvstændigt trækplaster for Dansk Folkeparti, siger valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet til DR.

Hvis meningsmålingen holder stik, vil fordelingen af de danske mandater i Europaparlementet efter valget se således ud – i parentes kan du se, hvor mange mandater partierne fik ved sidste valg:

Venstre: 4 (3)
Dansk Folkeparti: 3 (2)
Socialdemokraterne: 3 (4)
Folkebevægelsen mod EU: 1 (1)
Det Radikale Venstre: 1 (0)
SF: 1 (2)

Sådan vil stemmeslugere gafle flere stemmer før EU-valg
Sådan vil stemmeslugere gafle flere stemmer før EU-valg

Dermed står De Konservative ikke til at blive repræsenteret i Europaparlamentet, og det vil koste partiets spidskandidat Bendt Bendtsen pladsen. Liberal Alliance står ikke til at få en plads, men det har de heller ikke den dag i dag.

Indtil sidste valg havde Junibevægelsen også et mandat i Europaparlamentet, men da det ikke lykkedes at blive genvalgt, lukkede listen.

Messerschmidts boss beundrer Putin – Messerschmidt tager afstand
Messerschmidts boss beundrer Putin – Messerschmidt tager afstand

Når Venstre kan få flere mandater end Dansk Folkeparti selv om sidstnævnte står til lidt flere stemmer, skyldes det de såkaldte valgforbund. Et valgforbund mellem Venstre og Konservative betyder, at stemmerne på De Konservative tilfalder Venstre, hvis De Konservative ikke opnår et mandat.

Messerschmidt og Kofod i vildt skænderi: Tør øjnene!
Messerschmidt og Kofod i vildt skænderi: Tør øjnene!

Den nye meningsmåling fra Epinion er langt fra den eneste, der giver Dansk Folkeparti en fornem tilslutning. Tværtimod er de også det største parti med mere end hver fjerde stemme ifølge dette gennemsnit af målinger:


Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Finns hus er usælgeligt: Et enkelt...
bt.dk
Politiet lader bøderne regne over...
bt.dk
Kongehuset deler billede indefra: Her...
bt.dk
Piger blev forgiftet med ekstremt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx