Af - 26/09-16 06:07

Husker du heksedrengen, som Anja reddede? Så fantastisk har han det i dagHusker du heksedrengen, som Anja reddede? Så fantastisk har han det i dag

Danske donationer holder gang i børnehjem i Nigeria, der tager sig af udstødte heksebørn.

Bildstrecke im Grossformat »

En lille, fuldstændigt udmagret dreng drikker vand fra en flaske som en lyshåret kvinde holder ved hans mund. Hun sidder på hug og er fuldstændigt fokuseret på ham.

Det gribende billede gik tidligere på året verden rundt som et eksempel på problemerne i Nigeria, hvor indbyggere på grund af overtro udstøder, torturerer og dræber børn, som de mener er heksebørn, der er besat af djævelen.

Det stærke billede, som ramte både danske og internationale medier.

Kvinden på billedet er aarhusianske Anja Ringgren Lovén, der står bag den velgørende organisation DINNødhjælp. Hun sagde i 2011 op som butikschef i en tøjforretning og rejste til Afrika for at arbejde med nødhjælp. Situationen med heksebørnene gjorde så uafrysteligt indtryk på hende, at hun i dag har besluttet at dedikere sit liv til at forbedre deres situation.

Og her kommer den lille dreng ind i billedet. Han havde levet alene på gaden i flere måneder efter at være stemplet som heksebarn i sin landsby. Anja beskriver ham som mere død end levende, da hun reddede ham og gav ham navnet Hope.

Jeg har set meget her i Nigeria igennem de sidste 3 år. Jeg har forskånet jer for mange oplevelser når vi har været på redningsmissioner. Tusindvis af børn bliver beskyldt for at være hekse og vi har både set tortur af børn, døde børn og forskræmte børn. Billederne her viser hvorfor jeg kæmper. Hvorfor jeg har solgt alt hvad jeg ejer. Hvorfor jeg bevæger mig ud på usikker grund.

Sådan skrev Anja i opslaget på Facebook med hendes opråb omkring situationen.

Hope før og nu.

Nye billeder af ham efterlader ingen tvivl. Et halv år efter er drengen som forvandlet.

- Det går rigtigt godt. Han starter næste måned i nursery school, som er en mellemting mellem vuggestue og børnehave. Det er simpelthen så stort, siger Anja.

- Han er bare glad, kan så mange ting selv og er meget intelligent. Vi har for nyligt haft besøg af folk, der var der, da han blev reddet. Og de er meget overraskede over hans udvikling, fortæller hun.

På børnehjemmet ved de ikke, hvor gammel Hope rent faktisk er. Men deres bedste bud er i hvert fald tre år. Den lille dreng har stadig ikke noget sprog.

- Vi har været ved lægen med ham for at finde ud af, om der er noget vi kan gøre i forhold til hans sprog. Det handler nok om, at det der er sket med ham som helt lille har sat sig i ham, som et chok.

Men Hope er alligevel god til at fortælle, hvad han vil med lyde og kropssprog. Han er nemlig opmærksom og intelligent, forklarer Anja med et konkret eksempel:

- Min søn og Hope er meget tætte og har har leget meget sammen hver dag, siden Hope kom til børnehjemmet. Hvis de to sætter sig for at spise, viser Hope med sit kropssprog at min søn ikke skal sætte sig, før Hope har børstet noget sand af stolen. Det er jo ikke noget, en toårig typisk ville gøre, siger hun.

Hope og Anja før og nu.

I øjeblikket er det opførelsen af et stort nye børnehjem Land of Hope, der optager hende. DINNødhjælp har købt et stort stykke land, hvor der nu opføres 10 bygninger. Ikke kun børnehjem men blandt andet også undervisningslokaler, lægeklinik, bibliotek og rum til frivillige og medarbejdere. Målet er at sikre børnenes fremtid med undervisning og oplæring i forskellige fag.

Men det sker samtidig med, at Nigeria er utroligt udfordret af utallige konflikter og en stor økonomisk ustabilitet. Prisen på helt almindelige madvarer som eksempelvis ris er på kort tid fordoblet. Og det betyder, at børnehjemmet prioriteter benhårdt og holder et stramt budget.

- Vi er gode til at spare. Det vigtigste er, at børnene får mad og uddannelse. Vi får så fantastisk meget støtte fra danske virksomheder og privatpersoner. Så det er Danmark, der holder det kørende, det må jeg sige, siger Anja, der i øjeblikket holder en række foredrag i Danmark om sit arbejde.

Om nogle måneder skal hun tilbage til Nigeria. Der venter hendes kæreste, der også er dybt involveret i arbejdet for at hjælpe heksebørnene.

- Jeg har mødt min store kærlighed, David, i Nigeria og har fået min søn David Jr. DINNødhjælp er mig, og det er mit liv, siger Anja.

Anja med sin søn David Jr., der er to år gammel, og kæresten David.

Du kan følge Anjas arbejde med børnehjemmet i en kommende DR-dokumentar, som vises fra oktober måned.

LÆS OGSÅ: Anja redder 'heksedreng' i Nigeria: Nu vil hele verdens medier tale med hende

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kontroversielle tweets blev...
bt.dk
Kærligheden brast: Her er Sarah...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
Husker du X Factor-vinderen Emilie?...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx