Af Ritzau - 17/12-16 06:00

Familiens tilgivelse kan redde dansk mand fra dødsstrafFamiliens tilgivelse kan redde dansk mand fra dødsstraf

En mand med dansk statsborgerskab og psykiske problemer har tilstået drab på sin mor i et arabisk emirat.

storybild

En yngre mand har tilstået at have dræbt sin mor i det arabiske emirat Sharjah i juni 2015. Familien til kvinden har underskrevet tilgivelseserklæringer, som kan få betydning for strafudmålingen. Arkivfoto. (Billede: Free/Www.colourbox.com)

I sommeren 2015 blev en 50-årig kvinde med dansk statsborgerskab dræbt i det arabiske emirat Sharjah. Hun fik halsen skåret over.

Efterfølgende tilstod kvindens 29-årige søn, at han havde ført kniven.

Mandag afholdes et afsluttende retsmøde i sagen ved en domstol i emiratet ved Den Persiske Golf. Og dermed kan mandens skæbne blive afgjort.

Manden og hans mor var begge bosat i De Forenede Arabiske Emirater, som familien stammer fra. Tidligere boede de gennem mange år i Danmark.

Drab kan udløse dødsstraf i Sharjah. Men advokaten, der repræsenterer kvindens familie, har arbejdet ihærdigt for at sikre en mildere dom.

- Ifølge lovgivningen derude kan familien tilgive, og i så fald har det stor betydning for sagens udfald, siger advokat Jan Schneider.

- Jeg har i samarbejde med Udenrigsministeriet og organisationen Reprieve sørget for, at der er udarbejdet tilgivelseserklæringer.

De nærmeste pårørende til den dræbte har underskrevet erklæringerne i Danmark. Dermed har de tilkendegivet, at de tilgiver hendes søn.

Dokumenterne indgår i retssagen.

- Det er min vurdering, at sagen med stor sandsynlighed var endt med dødsstraf, hvis ikke der var lavet denne indsats i Danmark, siger Jan Schneider.

Advokaten ved ikke, hvorfor den yngre mand dræbte sin mor. Og han har ikke kendskab til, at efterforskere har afdækket et motiv.

- Han var alvorligt psykisk syg i den periode, hvor forholdet blev begået. Det har efter min opfattelse nok spillet ind på hændelsesforløbet, siger han.

Derfor vurderer Jan Schneider, at den tiltalte kan få en ganske kort straf, som eventuelt inkluderer psykiatrisk behandling. Manden blev anholdt kort tid efter drabet i juni 2015, og han har siddet fængslet siden.

Organisationen Reprieve, der er involveret i sagen, arbejder for at beskytte menneskerettigheder og giver juridisk bistand. Den bistår personer, der risikerer at blive idømt dødsstraf rundt om i verden.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jørgen Olsen er med i beskidt...
bt.dk
Jens Gaardbo: Kronprinsen er en...
bt.dk
Kvinde voldtaget i by-centrum
bt.dk
Forskere bag kæmpe studie: Det her er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx