Af - 23/12-16 11:51; Opdateret: 23/12-16 12:39

11 gode råd: Sådan undgår du at blive en idiot i juletrafikken11 gode råd: Sådan undgår du at blive en idiot i juletrafikken

Hvis der er noget, der kan gøre folk til idioter, er det juletrafikken. Her er en række situationer, vi alle hader - og hvordan du undgår dem.

storybild

(Billede: Scanpix/Kristoffer Juel Poulsen)

Vi kan lige så godt sige det med det samme: Vi er alle idioter i juletrafikken. Hvis du hævder, at du aldrig gør noget forkert eller irriterende, kan du være helt sikker på, at andre rejsende nok vil være rygende uenige med dig.

I år er det ekstra vigtigt at vise lidt hensyn i juletrafikken. Julen falder nemlig på en lørdag, og det betyder, at mange danskere først kan vende snuden mod familiens varme skød fredag den 23. Det betyder, at der er ekstra meget run på den offentlige transport.

Disse betragtninger og løsningsforslag tager udgangspunkt i en ganske gennemsnitlig ung københavner (læs jyde), der skal på juleferie hos forældrene i provinsen, men kan også bruges af andre.

Lad nu vasketøjet blive hjemme

Idiotien starter allerede, når du går i gang med at pakke din rullekuffert med 10 procent gaver og 90 procent vasketøj, fordi det bare er nemmere at få mor til at ordne det. Gør dine medrejsende en tjeneste næste år og gør følgende: Bestil alle gaverne på nettet i god tid og få dem leveret til dine forældres adresse - det kan man på de fleste webshops. Vask dit tøj selv i god tid og pak let - du får ikke brug for din varme pels eller flyverdragt, når vi ikke får hvid jul. Du bliver også selv gladere for det i længden.

Undgå den tætte juletrafik: Her skal du køre
Undgå den tætte juletrafik: Her skal du køre

Den famøse og overdimensionerede rullekuffert
Hvis du ikke har fulgt første råd, har du nu pakket en rullekuffert, der er så stor, at du ville kunne bo i den. Det går hurtigt at komme ud af døren og ud på fortovet, for den ruller som en drøm! Der er bare det problem, at folk, der går med en rullekuffert, for det meste ikke tænker over den plads kufferten optager bag dem. Det gør, at hver gang du sætter farten ned for at tjekke din telefon, så skaber du en mindre kø af mennesker bag dig.

Det sidste indkøb inden turen
Du fik ikke lige købt snacks til turen, så du beslutter dig for at gå i Netto efter forsyninger. Please, lad være. Du kæmper for at komme ind i butikken, og hver gang du runder et hjørne er du ved at rive rundt regnet trehundrede spotvarer med dig. Til næste år er du forudseende og køber snacks i forvejen.

Færre julerejsedage giver rift om billetterne hos DSB
Færre julerejsedage giver rift om billetterne hos DSB

Busser og den famøse og overdimensionerede rullekuffert

Du er nu nået til det første virkelig kritiske punkt: busturen til det næste afgangssted (busterminal eller togstation). Du har et hundehus af en kuffert på slæb. Du aser og maser for at løfte den ind i bussen, hvor du finder ud af, at to mødre har okkuperet de frie pladser med deres barnevogne. Hvis du ikke havde været fattig og studerende, havde du taget en taxa. Men hey! Næste år smider du bare en krone i sparebøssen hver dag fra nytår og frem. Så har du råd til en taxa.

Undgå flaskehalsproblemerne
Hvis du skal med toget, når du nu frem til perronen, hvor du tålmodigt venter på toget - lige for enden af rulletrappen, hvor du kan holde øje med afgangene. Gør dig selv og dine medpassagerer en tjeneste og bevæg dit korpus lidt længere frem, så der ikke opstår et regulært flaskehalsproblem, hvor folk vælter rundt i et hav af rullekufferter, julegaver, snotnæser og halvfortærede franske hotdogs.

Julevejret: Voldsom blæst på vej -  her rammer den hårdest
Julevejret: Voldsom blæst på vej - her rammer den hårdest

Sådan begår du dig i toget

Har du husket din pladsbillet? Pladsbillet er alfa omega på togturen til provinsen. Hvis du køber en pladsbillet, kan du med god samvittighed sætte dig til rette og lade mennesker være mennesker - bare du sørger for at placere din gigantiske rullekuffert i et dertil indrettet område og IKKE i midtergangen, hvor andre oppakkede mennesker helt sikkert skal forbi.

God stil i bussens bagagerum
Skal du med bussen (hvilket er blevet mere og mere populært de seneste år), så vær en venlig sjæl og placér din kuffert så langt inde i bagagerummet som muligt. Så går det hurtigere for dine medrejsende at smide deres bagage ind. Og lad venligst være med at smide din kuffert oven på en bunke plastikposer med gaver i. Nu, hvor vi er ved gaver i poser: lad være med det. Pak dine gaver i en kuffert med hård “skal”. De er nemme at stable, og gaverne til dine kære er godt beskyttet mod idioti.

GUIDE: Her er 4 tricks til det perfekte Instagram-foto fra julemiddagen
GUIDE: Her er 4 tricks til det perfekte Instagram-foto fra julemiddagen

Sæt dig godt til rette

Når du har fundet dig til rette, så hav dine fornødenheder tæt på. Det nytter ikke, at du har tænkt dig at skrive dine til- og fra-kort eller pakke gaverne ind på turen. Det ender i kaos!

Vis lige lidt hensyn

Brug dine hørebøffer, når du hører musik eller ser film. Så simpelt er det.

Ingen pladsbillet til fødderne!
Brug dit eget sæde og kun dit eget sæde. Der er ingen grund til at fyre stængerne op, når du udmærket ved, at bussen eller toget bliver proppet til randen. Og nej, lad være med at købe en pladsbillet til dine fødder. Det er unfair!

Hjerneforsker: Derfor glæder dig du til jul
Hjerneforsker: Derfor glæder dig du til jul

Rolig nu, du skal nok nå det
Dine forældre står sikkert og venter tålmodigt på dig på perronen eller parkeringspladsen. Lad være med at stresse med din bagage. Bliv hængende lidt på din plads og vent på, at det tynder ud. Hvis du er den første, der er ude af bussen, så vær en englebasse og hjælp med at få de andres bagage ud. Det bringer mere lykke end du tror.

Når denne galde er røget ud af skribenten, skal det for en god ordens skyld siges, at heller ikke han er perfekt. Undskyld og god jul til jer alle!

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk koncern på vej i ny stor...
bt.dk
Rasende megastjernes mand efter...
bt.dk
DF-top: Messerschmidt vil gøre...
bt.dk
Weinstein kan løslades med en fodlænke
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx