Danske kvinder med tegn på livmoderhalskræft bliver glemt i systemetDanske kvinder med tegn på livmoderhalskræft bliver glemt i systemet

Det danske screeningsprogram for livmoderhalskræft dumper på næsten alle punkter, viser rapport. Katastrofalt, at der ikke bliver gjort noget, mener Kræftens Bekæmpelse.

storybild

(Billede: Polfoto)

Hvis der bliver fundet forstadier til kræft i livmoderhalsen, eller hvis prøverne er mangelfulde, bliver hver femte kvinde ikke indkaldt til en ny prøve til tiden.

Det viser den seneste rapport, hvor det danske screeningsprogram bliver vurderet ud fra ni standarder, som blev indført i 2008. Rapporten, som bygger på data fra 2013, viser, at regionerne dumper på næsten alle punkter inden for alt lige fra antallet af fejl i prøverne, dækningsgraden og overholdelse af svartider.

SE HVORDAN DIN REGION KLARER SIG I BUNDEN AF ARTIKLEN.

Metroxpress beskrev manglerne ved screeningsprogrammet for et år siden, men billedet er stort set uændret i dag.

- Det er katastrofalt. Der er alt for mange, der ikke lever op til standarderne, siger overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse, som især peger på det kritisable i, at for mange kvinder ikke bliver indkaldt til tiden, hvis der er tegn på celleforandringer.

Forsker bag HPV-vaccinen: - Jeg vil ikke give den til mine børn
Forsker bag HPV-vaccinen: - Jeg vil ikke give den til mine børn

- Når kvinden går op til den undersøgelse, så må hun jo have en forventning om, at hun kommer videre i systemet, hvis der er noget i prøverne, siger Iben Holten, som hæfter sig ved, at 4,7 procent af kvinderne med de alvorligste celleforandringer bliver indkaldt for sent.

Ifølge seniorforsker ved Cochrane Instituttet, Karsten Juhl Jørgensen, er forudsætningen for, at et screeningsprogram fungerer effektivt, at det er godt organiseret:

- Og det er da således også klart, at hvis man undersøger folk, men ikke får fulgt ordentligt op, så er programmet jo spild af ressourcer, siger han.

Færre takker ja til vaccine mod livmoderhalskræft
Færre takker ja til vaccine mod livmoderhalskræft

I Sundhedsstyrelsen, som har det overordnede screeningsansvar, siger overlæge Helene Bilsted Probst til metroxpress, at et nyt elektronisk system indført tilbage i 2012 mellem screeningshospitaler og praktiserende læger vil afhjælpe problemerne med manglende opfølgning:

- Effekten af den nye ordning vil først blive synlig ved de fremtidige opgørelser fra den kliniske kvalitetsdatabase. Det vil sige i opgørelserne i næste årsrapport, siger hun og tilføjer at hun forventer at samtlige patalogiske afdelinger i år vil leve op til kravet om at udføre mindst 25.000 tests årligt.

Herunder kan du se, hvordan din region klarer sig:

Screenet gennem 20 år: Stor kræftsvulst blev alligevel overset
Screenet gennem 20 år: Stor kræftsvulst blev alligevel overset


Sundhedsminister om dumpet kræftscreening: Det duer ikke
Sundhedsminister om dumpet kræftscreening: Det duer ikke

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kunder evakueret fra stort...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Stort område brændt af: Nu advarer...
bt.dk
Henriks succesvirksomhed hjælper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx