26/07-17 12:33; Opdateret: 26/07-17 15:10

Fjord gjorde grønlandsk tsunami dobbelt så høj som RundetårnFjord gjorde grønlandsk tsunami dobbelt så høj som Rundetårn

Amerikanske forskere har estimeret, at en tsunami i Grønland i juni nåede 90 meter i højden.

storybild

Den tsunami, der blev udløst af et jordskred på Grønland i juni, gav store materielle ødelæggelser i området. Free/Dr. Herman Fritz/georgia Tech

København. Et forskerhold fra USA har besøgt området omkring Karrat-fjorden i Grønland, der i juni blev ramt af et stort jordskred, som udløste en tsunami.

Holdet, der tæller den anerkendte miljøforsker Hermann Fritz, har estimeret, at bølgen ved kysten, hvor jordskreddet ramte, nåede markante 90 meters højde.

Det er mere end dobbelt så højt som Rundetårn i København. På den modsatte side af fjorden var højden ifølge forskerne 50 meter.

- Langt det meste af deres observationer er ting, der er kendt af os, og som allerede er del af vores rådgivning til redningsarbejdet.

- Men forskerne giver et konkret bud på, hvor højt bølgerne har været oppe ved skreddet og på den modsatte side af fjorden. Det er to vigtige observationer.

- Vi havde i forvejen en fornemmelse af, at det var i den størrelsesorden, men det er godt at få det bekræftet, siger Flemming Getreuer Christiansen, vicedirektør i Geus.

Geus står for De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

Mens den umiddelbare højde ved stedet, hvor store mængder jord og sten faldt over en kilometer ned i havet, var 90 meter, var højden på bølgen, der ramte bygderne i fjorden og kostede flere menneskeliv, betydeligt lavere.

- Vi mener, at opskylshøjden i Nuugaatsiaq (den måske værst ramte bygd red.) har været omkring ti meter.

- Det er klart, at lige dér, hvor skredet ryger i vandet, kommer bølgen meget højt op. Men i takt med, at bølgen spreder sig, falder højden, siger Flemming Getreuer Christiansen.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rygterne har svirret længe: Nu tager...
bt.dk
Sådan slipper du af med hudorme og...
bt.dk
Godsejer stævner kommune for højt...
bt.dk
Dronningens nære veninde har fulgt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx